Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 21. svibnja 2014.

Prema izvješćima epidemioloških službi nadležnih županijskih zavoda za javno zdravstvo iz poplavom pogođenih županija, opća epidemiološko-higijenska situacija je zadovoljavajuća. Oboljeli s enterokolitisom su dobro te je danas prijavljen samo još jedan novooboljeli sa sličnim simptomima na području Brodsko-posavske županije. Na istom je području liječničku pomoć zbog respiratornih simptoma i povišene temperature potražilo četvoro djece iz organiziranog smještaja.
U odnosu na jučerašnji dan, u Vukovarsko-srijemskoj županiji izmješteno je i stanovništvo Strošinaca, a na istom je području za ljude koji rade na terenu osigurana voda iz cisterni robnih rezervi. Radi procjene vrste i opsega tretmana protiv komaraca, u Županji su postavljeni lovci za komarce.
Ministar zdravlja je s današnjim danom donio Odluku o proglašavanju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti za područje Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i dijelove Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije.
Nakon poplava uglavnom prijete crijevne zarazne bolesti zbog kontaminacije životnog prostora otpadnim vodama. Također je moguća kontaminacija vodovodne vode, ali sve dok građani slušaju i slijede upute lokalnih službi o korištenju vodovodne vode, taj se put infekcije može kontrolirati. U poplavljenim područjima građani ne smiju za konzumaciju koristiti bunarsku vodu. Osigurana je dovoljna količina dezinfekcijskih sredstava za sve tri najugroženije županije.
Također, postoji opasnost od ugriza glodavaca i zmija koje su zbog poplava došle u bliži kontakt s ljudima nego što je uobičajeno, kao i rizik od bolesti koje glodavci prenose svojim izlučevinama, ako one dođu u kontakt s hranom i vodom za piće.
U organiziranom smještaju evakuiranih osoba vodoopskrba i prehrana su u kontroliranim uvjetima, te je rizik od crijevnih zaraznih bolesti nizak. Međutim, zbog gustog smještaja povećan je rizik od prijenosa bolesti koje se šire kontaktnim i kapljičnim putem. Važno je obavijestiti sve evakuirane osobe o potrebi kontaktiranja nadležnih liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nadležnih epidemiologa prilikom povratka u napuštena područja.

Tagovi