Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 22. svibnja 2014.

Prema izvješćima epidemioloških službi nadležnih županijskih zavoda za javno zdravstvo iz poplavom pogođenih županija, epidemiološka situacija je stabilna, budući da se na zahvaćenom području ne uočava porast ili grupiranje pojedinih bolesti. Osobe s probavnim tegobama registrirane u protekla dva dana na području Brodsko-posavske županije su dobro, kao i djeca s respiratornim smetnjama. U Brodsko-posavskoj županiji ukinuto je izvanredno stanje.
Posebna se pažnja posvećuje zaštiti osoba koje će provoditi mjere asanacije poplavljenog područja, kojima treba osigurati gumene čizme, rukavice, zaštitne naočale i maske, cijepljenje protiv tetanusa te dovoljne količine zdravstveno ispravne vode i hrane, te repelente. Zbog najezde komaraca na poplavljenim područjima hitna je potreba za većim količinama repelenata te planskim provođenjem dezinsekcije.
Važno je da se stanovništvo strogo pridržava uputa lokalnih službi o korištenju vodovodne vode. U poplavljenim područjima građani ne smiju koristiti bunarsku vodu za konzumaciju. Osigurana je dovoljna količina dezinfekcijskih sredstava za sve tri najugroženije županije. I dalje postoji opasnost od ugriza glodavaca i zmija koje su zbog poplava došli u bliži kontakt s ljudima nego što je uobičajeno, kao i rizik od bolesti koje prenose glodavci svojim izlučevinama, ako njihove izlučevine dođu u kontakt sa hranom i vodom za piće.
U organiziranom smještaju evakuiranih osoba vodoopskrba i prehrana su u kontroliranim uvjetima, te je rizik od crijevnih zaraznih bolesti nizak, dok je zbog gustog smještaja povećan rizik prijenosa bolesti koje se šire kontaktnim i kapljičnim putem. Sve evakuirane osobe trebaju kontaktirati nadležne liječnike primarne zdravstvene zaštite ili epidemiologe prilikom povratka u napuštena područja.

Tagovi