Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 28. svibnja 2014.

U svim poplavljenim područjima voda je u povlačenju. Opća epidemiološka situacija je stabilna, budući da se niti na jednom od ugroženih područja ne bilježi porast broja oboljelih niti grupiranje oboljelih od određene zarazne bolesti.
HZJZ koordinira slanje pomoći na teren sukladno aktivnostima i potrebama županijskih ZJZ-a. Na terenu su danas, uz timove HZJZ-a i tim ZJZ Grada Zagreba na području Vukovarsko-srijemske županije, prisutni i timovi zavoda za javno zdravstvo Istarske (na području Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije), te ZZJZ Virovitičko-podravske i Splitsko-dalmatinske županije (na području Požeško-slavonske županije). U Sisačko-moslavačkoj završena je dezinsekcija područja kao i dezinfekcija kuća, te se narednih dana planira deratizacija. U Požeško-slavonskoj županiji nastavljaju se postupci dezinfekcije i dezinsekcije. Na području Brodsko-posavske županije je opet, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, odgođen predviđen adulticidni tretman komaraca za grad Novu Gradišku, općine Gornja Vrba, Klakar, te od Slavonskog Broda do Slavonskog Šamca. Na području Vukovarsko-srijemske županije, gdje su na ispomoći timovi HZJZ-a i ZJZ-a Grada Zagreba, redovito se obavljaju epidemiološki izvidi, uključujući i prihvatni centar u Cerni, kao i domove za stare i nemoćne u Vinkovcima i Gradištu, gdje je od prvih dana evakuiran veći broj starih, bolesnih i nepokretnih osoba iz poplavljenog područja. Po pitanju vodoopskrbe, još jučer su poduzete mjere za postizanje zaštitne razine slobodnog klora u vodi.
Na susjednim područjima u Bosni (Banja Luka i Distrikt Brčko) je za sada također povoljna epidemiološka situacija, nema prijava zaraznih bolesti.

Tagovi