Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 29. svibnja 2014.

Na svim poplavljenim područjima voda je u povlačenju. Opća epidemiološka situacija je stabilna, budući da se niti na jednom od ugroženih područja ne bilježi porast broja oboljelih niti grupiranje oboljelih od određene zarazne bolesti.
HZJZ koordinira slanje pomoći na teren sukladno aktivnostima i potrebama županijskih ZJZ-a. Na terenu su danas, uz timove HZJZ-a, ZZJZ-a Grada Zagreba i ZZJZ-a Osječko-baranjske županije na području Vukovarsko-srijemske županije, prisutni i timovi zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke i Karlovačke županije (na području Sisačko-moslavačke županije), te timovi ZZJZ-a Istarske, ZZJZ-a Splitsko–dalmatinske i ZZJZ-a Varaždinske županije (na području Požeško-slavonske županije). U Sisačko-moslavačkoj županiji danas se provodi protuepidemijska deratizacija na području općine Dvor (sela prema Hrvatskoj Kostajnici uz Unu). U Požeško-slavonskoj županiji nastavljaju se postupci dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, a u svrhu provođenja deratizacije dostavljena su deratizacijska sredstva. Na području Brodsko-posavske županije je uspješno obavljen adulticidni tretman komaraca za grad Novu Gradišku, općine Gornja Vrba i Klakar, te od Slavonskog Broda do Slavonskog Šamca. Postoji potreba za deratizacijom općina uz rijeku Savu koje su bile ugrožene poplavama. Na području Vukovarsko-srijemske županije intenzivno se radi na izvlačenju uginulih životinja, te se redovito obavljaju epidemiološki izvidi. Tijekom dana tim HZJZ-a će dostaviti cjepiva protiv tetanusa, hepatitisa A i trbušnog tifusa kao i dodatne količine dezinfekcijskih i deratizacijskih sredstava, prskalica, rukavica i zaštitnih odjela.
Na susjednim područjima u Bosni (Banja Luka i Distrikt Brčko) je za sada također povoljna epidemiološka situacija, nema prijava zaraznih bolesti.

Tagovi