Dnevno izvješće o stanju na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 30. svibnja 2014.

U svim poplavljenim područjima voda je u povlačenju. Opća epidemiološka situacija je stabilna, budući da se niti na jednom od ugroženih područja ne bilježi porast broja oboljelih niti grupiranje oboljelih od određene zarazne bolesti.
HZJZ koordinira slanje pomoći na teren sukladno aktivnostima i potrebama županijskih ZJZ-a. Na terenu su danas, uz timove HZJZ-a, ZZJZ-a Grada Zagreba i ZZJZ-a Osječko-baranjske županije na području Vukovarsko-srijemske županije, prisutni i timovi zavoda za javno zdravstvo Istarske, Splitsko –dalmatinske i Varaždinske županije na području Požeško-slavonske županije. Dezinfekcija u Sisačko-moslavačkoj županiji je završena jučer, dok bi provođenje postupaka dezinfekcije i deratizacije u Požeško-slavonskoj županiji trebalo završiti danas. Danas će se na području Brodsko-posavske županije izvršiti adulticidni tretman komaraca iz zraka, a u narednim danima planira se deratizacija općina uz rijeku Savu koje su bile ugrožene poplavama. Na području Vukovarsko-srijemske županije intenzivno se radi na izvlačenju uginulih životinja, te se redovito obavljaju epidemiološki izvidi. U poplavljenim naseljima Račinovci, Gunja i Rajevo Selo još uvijek nije moguće niti mehaničko čišćenje objekata. Dezinfekcijske postupke je moguće započeti samo u onim objektima koji su u potpunosti očišćeni od mulja, naplavina i otpada. U Strošincima je započeta dezinfekcija, a u selu Đurići je u tijeku epidemiološki izvid.
Na susjednim područjima u Bosni (Banja Luka i Distrikt Brčko) je za sada također povoljna epidemiološka situacija, nema prijava zaraznih bolesti.

Tagovi