Priopćenje za javnost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo povodom završetka projekta Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja – Komponenta tehničke pomoći

Mentalno zdravlje – zajednički izbor

Danas je u Ministarstvu zdravstva, pod sloganom Mentalno zdravlje – zajednički izbor, svečano obilježen uspješan završetak preko 2,2 milijuna kuna vrijednog projekta Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja – Komponenta tehničke pomoći, financiranog u sklopu Prijelaznog instrumenta Europske unije za Republiku Hrvatsku. Projekt su realizirali Ericsson Nikola Tesla d.d. i MCS Grupa d.o.o. za potrebe Ministarstva zdravstva kao korisnika i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao krajnjeg korisnika.

Uz brojne sudionike projekta događaju je prisustvovao pomoćnik ministara zdravstva Gordan Žanić, ravnatelj HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslav Capak, voditelj Ureda Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević te mnogi istaknuti hrvatski liječnici i stručnjaci u području mentalnog zdravlja.

Na skupu je posebno naglašeno kako upravo problemi i poremećaji mentalnog zdravlja predstavljaju jedan od aktualnih zdravstvenih prioriteta u Europi i svijetu pa su u Hrvatskoj, prema brojnosti, jedan od vodećih uzroka hospitalizacija u radno-aktivnoj dobi te vodeći uzrok prema trajanju bolničkog liječenja. K tome, s udjelom oko 25 posto, mentalni poremećaji predstavljaju i jedan od vodećih uzroka invaliditeta u našoj zemlji. Postojeći sustav zdravstvene skrbi za osobe s problemima i poremećajima mentalnog zdravlja danas je naglašeno usmjeren na institucionalizaciju i skrb kroz bolnički sustav, dok su suvremeniji sustavi usmjereni na skrb na razini zajednice, pri čemu se zdravstvena zaštita odmiče od velikih ustanova prema općim bolnicama, primarnoj zdravstvenoj zaštiti i lokalnoj zajednici. Zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravstveno stanje pacijenata, društvo te na podizanje razine kvalitete i smanjenje troškova zdravstvenog sustava, skrb u zajednici je smjer koji potiče i Europska unija.

Stoga je cilj upravo završenog jednogodišnjeg projekta, upravo zaštita i poboljšanje mentalnog zdravlja, uključujući pristupačniji i djelotvorniji postupak liječenja, rehabilitaciju osoba s problemima mentalnog zdravlja te ojačavanje kapaciteta u zajednici i poboljšanje javne spoznaje o pitanjima mentalnog zdravlja. Projektom je uspostavljen pilot sustav praćenja, razmjene i distribucije informacija o mentalnim poremećajima koji će se provoditi u pilot okolini zapadnog dijela Zagreba, a uključuje Kliniku za psihijatriju Vrapče, Psihijatrijsku bolnicu Sv. Ivan, Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mlade, Dom zdravlja Zagreb Zapad, Centar za mentalno zdravlje te Nastavni zavod za javno zdravstvo „Andrija Štampar“.

 

 

Uspostava tog sustava ostvarena je kroz aplikativno pilotsko rješenje koje podržava sustav praćenja mentalnih poremećaja, razmjenu informacija unutar sustava javnog zdravstva i suradnju između svih dionika kako bi se poboljšala skrb za osobe s problemima mentalnog zdravlja na razini zajednice.

Pilotsko rješenje, kroz personalizirano internetsko korisničko sučelje te uz siguran i kontroliran pristup, pruža svim dionicima alate i mehanizme za razmjenu i distribuciju informacija o mentalnim poremećajima. Budući da navedeno rješenje omogućuje praćenje tijeka i trajanja hospitalizacija te provedbe drugih vidova skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja u bolničkom i izvanbolničkom liječenju, odnosno u zajednici, tako prikupljeni indikatori koristit će se i kako bi se kroz njihovu usporedbu utvrdila uspješnost i optimizirala zdravstvena skrb za osobe s problemima mentalnog zdravlja.

* Zelena je boja mentalnog zdravlja najčešće prezentirana zelenom vrpcom (Mental Health Awareness Ribbon) u obliku slova V kao međunarodnim simbolom podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja.

 

Za više informacija:
www.hzjz.hr/projekti-i-programi/