Borimo se protiv depresije

Uoči Svjetskog dana zdravlja 7. travnja prezentirana je infografika „Borimo se protiv depresije“ s pokazateljima depresije i depresivnih simptoma u Republici Hrvatskoj, kojima HZJZ raspolaže temeljem redovitog, zdravstveno-statističkog praćenja i epidemioloških istraživanja.

Cilj je infografike Borimo se protiv depresije pružiti stručnoj i široj javnosti informacije o depresiji, istaknuti važnost osvještavanja problema povezanih s tom bolešću, potaknuti ljude s depresijom ili izraženim depresivnim tegobama da potraže i zatraže pomoć, te ukazati na važnost ulaganja u očuvanje mentalnog zdravlja.

Promociju su podržali predstavnica Hrvatske liječničke komore, Iva Pejnović Franelić, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH, Antoinette Kaić Rak, predstavnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Ivana Portolan Paić i pomoćnica ministra zdravstva, Vera Katalinić Janković.

Sudionike je s povezanošću tjelesnog i mentalnog zdravlja kratko upoznala voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a, Sanja Musić Milanović, a autorice infografike su detaljnije opisale različite aspekte danas predstavljene grafike.  Infografiku su izradile Sandra Mihel, Maja Silobrčić Radić, Danijela Štimac Grbić, Ljiljana Muslić i Martina Markelić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uz veliku podršku studenata Medicinskog fakulteta Filipa Đerkea i Luke Filipovića-Grčića.

Podržimo važnost zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja isticanjem zelene vrpce. Postavimo je obrnuto u znak važnosti ulaganja u mentalno zdravlje.

Pridružite nam se u petak, 7. 4. 2017. od 15.00 do 17.30 sati u Parku Zrinjevac, gdje će Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i udrugama građana održati Festival mentalnog zdravlja u cilju promicanja važnosti pravovremenog ulaganja u mentalno zdravlje, zdravstvenog prosvjećivanja i informiranja o dostupnim uslugama mentalnog zdravlja u zajednici.

Dobro mentalno zdravlje je puno više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća.

Galerija slika: