U sklopu kampanje ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE održan panel posvećen temi obiteljskog nasilja i ovisnosti

Veliki broj djece trpi psihičke posljedice pandemije. U tom periodu drastično je povećano i nasilje u obitelji, kao i zanemarivanje te seksualno zlostavljanje djece, a uz sve, nacija se suočava s golemim problemom velikog porasta ovisnosti o alkoholu, ilegalnim supstancama, kockanju i klađenju. To pokazuju statistike i istraživanja, među ostalim, i rezultati novog istraživanja Hrvatskog psihijatrijskog društva.

S obzirom na te alarmantne podatke, u sklopu Nacionalne kampanje za mentalno zdravlje ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Udruge za prevenciju depresije i suicida – Životna linija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, kojom se želi podići svijest o depresiji i suicidalnosti, održan je drugi online panel posvećen temi obiteljskog nasilja i ovisnosti.

Na panelu su sudjelovali dr. Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, prof.dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, primarijus dr. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof.dr. Marija Kušan Jukić, psihijatrica iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo vode registar ovisnosti i prate trendove, a oni pokazuju da je u tretmanu sve više ovisnika o marihuani te da su sve mlađih dobnih skupina.

– Trend u 2020., a pogotovo u 2021., pokazuje sve veći broj upućivanja mladih u zdravstvene ustanove ne zbog ovisnosti, nego zbog anksioznosti i drugih poremećaja koji mogu biti povezani i s konzumacijom prije svega marihuane, jer je mladi uzimaju zbog dosade i smanjenja anksioznosti.

Dodatni problem je i što je marihuana vrlo dostupna, ali i benevolentan stav javnosti prema njoj. Ne govori se dovoljno o njezinoj štetnosti – istaknula je primarijus dr. Štimac Grbić saznanja HZJZ-a.

Cijeli razgovor možete poslušati ovdje