Održana online-edukacija – “Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama”

U sklopu Nacionalnog programa Zubna putovnica i programa nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, 24. veljače 2021. godine je održana online-edukacija na temu „Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama“ za provoditelje programskih aktivnosti iz odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Svrha i cilj edukacije su bili usvajanje znanja o prevenciji karijesa, pravilnoj praksi četkanja zubi u vrtićima i školama prema nacionalnim standardima i pravilnoj prehrani.

Sudionici edukacije su se također upoznali s Nacionalnim programom Zubna putovnica s kojim je Hrvatska započela ne samo s unaprjeđenjem dentalne zdravstvene zaštite predškolske i školske djece, nego i s edukacijom o oralnom zdravlju. Edukacija o oralnom zdravlju u obrazovnom okružju, u kombinaciji s profesionalnom preventivnom stomatološkom skrbi, daje učinkovite rezultate u smanjenju pojavnosti karijesa kod djece. Stoga je pilot-projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama bio nastavak aktivnosti programa s ciljem usvajanja redovitih navika četkanja zubi unutar odgojno-obrazovnih institucija, a sve u svrhu prevencije karijesa od najranije dobi.

Nagrada (FDI Smile Award) koju je Hrvatska dobila za navedeni pilot-projekt od Svjetske udruge dentalne medicine, veliko je priznanje za dosadašnji rad, koje pritom i obvezuje sve sudionike u programu na još aktivnije participiranje u preventivnim programima, što je u uvodnom dijelom istaknula mr. sc. Marijana Radić Vuleta, dr. med. dent., voditeljica edukacije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je ujedno u uvodnom dijelu pozdravila sve prisutne sudionike.

Sudionike edukacije pozdravile su dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, dr. med. dent., predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva i savjetnica ministra zdravstva za dentalnu medicinu, koja je naglasila važnost nastavka provedbe nacionalnog programa i aktivnosti koje doprinose prevenciji karijesa, te Sanja Jelovčić, prof., viša savjetnica za predškolski odgoj iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

U programu edukacije je sudjelovao prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, dr. med. dent., specijalist dječje i preventivne stomatologije, predstojnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog stomatološkog društva HLZ, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., specijalist školske medicine, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Šimić, dipl. ing. prehr. tehn. iz Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mr. sc. Marijana Radić Vuleta, dr. med. dent. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i Dolores Eškinja Kos, mag. med. techn., zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Kockica iz Kršana.

Dodatne informacije o programu dostupne su putem sljedeće poveznice.