Istraživanje o spolnom ponašanju, znanju i stavovima te prevalenciji klamidijske infekcije u mladih u Hrvatskoj – SERZAM2020

O istraživanju
O klamidijskoj infekciji i testiranju na klamidiju
Kako se provodi testiranje na klamidiju u  ovom istraživanju?
Kada i kako do rezultata testiranja?

O istraživanju

O klamidijskoj infekciji i testiranju na klamidiju

Istraživanje se sastoji od dva dijela: prikupljanje bihevioralnih podataka putem internetskog upitnika o spolnom ponašanju, znanju i stavovima među mladima u Hrvatskoj i prikupljanje bioloških podataka o testiranju na klamidijsku infekciju.

Istraživanje je dio znanstvenog projekta pod nazivom „SERZAM 2020 – Dinamika reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih u Hrvatskoj od 2005. do 2020. godine“  koji je nastavak dviju ranijih nacionalnih istraživanja koja su provedena  2005. i 2010. godine, što omogućuje usporedbu podataka te uvid u trendove, odnosno promjene koje su se dogodile u posljednjim petnaestak godina.

Tko provodi istraživanje?

Istraživanje financira Hrvatska zaklada za znanost, a provodi Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar, Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te agencijom Ipsos. Provođenje istraživanja odobrila su Etička povjerenstva Filozofskog Fakulteta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Radi se o multidisciplinarnom bio-bihevioralnom opažajnom presječnom istraživanju na odabranom dijelu populacije mladih koji će se regrutirati iz internetskog panela ispitanika agencije za tržišna istraživanja Ipsos.

Cilj i svrha istraživanja – zašto provodimo istraživanje?

Cilj istraživanja je utvrditi trenutnu prevalenciju klamidijske infekcije i osobitosti čimbenika rizika na spolno i reproduktivno zdravlje u populaciji mladih u dobi 18-25 godina u Hrvatskoj te usporediti podatke s onima iz prethodna dva nacionalna istraživanja i opisati promjene koje su se dogodile u posljednjih petnaestak godina.

Svrha istraživanja je pridonijeti unaprjeđenju spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih u Hrvatskoj – poglavito kroz informiranje stručne javnosti o potrebama mladih, ali i senzibilizaciju opće javnosti.

Za što će se koristiti podaci dobiveni u ovom istraživanju?

Rezultate istraživanja planiraju se korisititi u svrhu boljeg razumijevanja podataka o proširenosti klamidijske infekcije u Hrvatskoj te za izradu programa zaštite i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih.

Od čega se sastoji sudjelovanje ispitanika u istraživanju?

U prvom dijelu istraživanja ispitanici (mladi u dobi 18-25 godina) ispunjavaju online upitnik o spolnom ponašanju, znanju i stavovima iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja. U drugom dijelu istraživanja provodi se istraživanje prevalencije klamidijske infekcije (Chlamydiae trachomatis). U tom dijelu istraživanja prikupljaju se uzorci urina u svrhu besplatnog i anonimnog testiranja na klamidijsku infekciju. Ispitanici koji pristanu na sudjelovanje trebaju poslati poštom uzorak svog urina u laboratoriji. Pribor koji je potreban za uzimanje i slanje uzorka te upute za davanje uzorka i povratnu ambalažu s plaćenim troškom poštarine ispitanici će dobiti u paketu poštom.

Više o SERZAM istraživanju možete pročitati OVDJE

 

Za potrebe provođenja istraživanja u nastavku se nalaze informacije i upute za uzimanje i slanje uzorka na testiranje na klamidiju. Navedene informacije ispitanicima su dostavljene u sklopu istraživanja, a mogu im pristupiti i na ovim internetskim stranicama putem QR koda koji se nalazi napisanim materijalima i uputama.

 

O klamidijskoj infekciji i testiranju na klamidiju

Istrazivanje SERZAM testiranje na klamidiju

Klamidijska infekcija predstavlja najčešću spolno prenosivu bolest, osobito u mladih, za koju mnogi niti ne znaju da je imaju. Klamdijska infekcija u visokom je postotku (40-70%) bez zamjetnih simptoma, a neotkrivena i neliječna može dovesti do nastanka drugih ozbilčjnih bolesti ili stanja.

Neotkrivena i neliječena klamidijska infekcija može uzrokovati upalu unutarnjih spolnih organa i probleme u trudnoći (izvanmaternična trudnoća) u žena te smanjena plodnost ili neplodnost kod oba spola.

Za rano otkrivanje i liječenje klamidije  važno je testiranje. Testiranje omogućava rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje, a ujedno i pomaže sprječavanju širenja infekcije na druge osobe, čime se čuva vlastito i zdravlje partnera. Klamidijska infekcija vrlo se uspješno i kratko (u roku od nekoliko dana) liječi antibioticima.

Letak o klamidijskoj infekcij i testiranju na klamidiju možete pogledati  OVDJE.

 

Kako se provodi testiranje na klamidiju  ovom istraživanju?

Upute za pripremu i slanje uzorka urina (mokraće) za testiranje na klamidiju

U ovom istraživanju testiranje na klamidiju (Chlamydia trachomatis) provodi se iz uzorka urina. Uzimanje uzorka urina je jednostavno i cijeli postupak traje vrlo kratko (nekoliko minuta). Testiranje je dobrovoljno i anonimno i vodi se pod jedinstvenom šifrom. Jedinstvena šifra ispitanika i rezultat testiranja neće se povezivati s imenom i osobnim podacima ispitanika.

Za testiranje ispitanici se trebaju se pomokriti u čašicu i poslati uzorak u epruveti u laboratoriji. Za potrebe istraživanja sav potreban pribor za uzimanje i slanje uzorka urina, upute, šifru za testiranje i adresiranu kutiju s plaćenom poštarinom unaprijed za povrat uzorka u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu bit će ispitanicima dostavljeni poštom na adresu koju su naveli. Za uzimanje i slanje uzorka urina ispitanici trebaju pročitati upute koje su dobili u paketu i koje se nalaze na ovoj internetskoj stranici. Uzorak urina ispitanici trebaju vratiti poštom što prije, unutar 5 dana dana od zaprimanja paketa.

Detaljan opis svih postupaka možete vidjeti OVDJE

Video za uzimanje i slanje uzorka možete pogledati ispod.

 

Kada i kako do rezultata testiranja?

Upute za provjeru rezultata testiranja na klamidiju

Aplikacija za provjeru rezultata testiranjaNakon slanja uzorka urina, ispitanici će rezultat svog testa moći vidjeti tako da se ulogiraju na internetsku stranicu koristeći svoju jedinstvenu šifru.

Rezultat testiranja će biti dostupan nakon 10-14 dana od slanja uzorka urina u laboratorij, a moći će ga saznati putem internetske stranice čiju poveznicu su dobili u paketu s priborom za testiranje na svoju šifru. Svi čiji je rezultat testa pozitivan, moći će telefonski kontaktirati liječnika za objašnjenje rezultata i savjetovanje.

Napomena: Moguće je da rezultat testiranja bude gotov nakon nešto više od 14 dana zbog organizacije dostave uzoraka i procedura u laboratoriju, pa vas molimo za razumijevanje.

Upute za provjeru rezultata možete vidjeti OVDJE

Aplikacija za provjeru rezultata nalazi se OVDJE

 

U slučaju dodatnih pitanja vezanih uz uzimanje uzorka ili sudjelovanje u istraživanju, ispitanici mogu kontaktirati istraživački tim na adresu: serzam@ffzg.hr.