Konferencija Quality Action 2016 – Činiti prave stvari na pravi način

Pod ovim je naslovom u Berlinu od 26. do 27. siječnja 2016. godine održana završna konferencija europskog projekta Quality Action, zajedničke akcije iz područja unaprjeđenja kvalitete prevencije HIV infekcije u organizaciji koordinatora projekta, Njemačkog federalnog centra za zdravstveno obrazovanje (BZgA).

Na dvodnevnoj konferenciji prisustvovalo je preko 120 stručnjaka iz cijele Europe koji se bave HIV prevencijom, kako iz državnog tako i iz civilnog sektora. Na konferenciji su sudjelovali voditelj i suradnik na projektu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je, uz udrugu Help iz Splita bio suradni partner u provedbi projekta. Predstavnici Republike Hrvatske prezentirali su poster o rezultatima provedbe projekta te planovima za unaprjeđenje kvalitete u budućnosti (poveznica)

Cilj projekta Quality Action (Joint Action-Improving Quality in HIV Prevention, poveznica) bio je promicanje zdravlja kroz unaprjeđenje kvalitete programa i projekata iz područja prevencije HIV infekcije. Projekt je započeo 1.ožujka 2013. godine. Hrvatska je sudjelovala u provedbi radnog paketa primjene alata za unaprjeđenje kvalitete. Alati su primijenjeni na program dobrovoljnog savjetovanja i testiranja na HIV HZJZ-a i program smanjenja štete u populaciji osoba koje injektiraju droge udruge Help. Tijekom provedbe projekta dva su stručnjaka iz područja prevencije HIV infekcije educirana su iz primjene dva alata (strukturirani upitnici za samoprocjenu) za unaprjeđenje kvalitete.

Predavanja su bila izuzetno korisna i poticajna, a obuhvatila su teoriju i praktičnu mogućnost primjene unaprjeđenja kvalitete te iskustva i primjere dobre prakse.

Poruka konferencije je da je za učinkovitost preventivnih programa ključno unaprjeđenje kvalitete i jačanje slijedećih načela: promišljanje i učenje, transparentnost, posvećenost, suradnja, inovativnost, podržavajuća okolina.

Unaprjeđenje kvalitete iznimno je važno u preventivnim javnozdravstvenim programima i projektnima jer značajno povećava učinkovitost preventivnih mjera te doprinosi uspješnoj implementaciji aktivnosti i realizaciji željenih ciljeva/rezultata. U tom smislu, unaprjeđenje kvalitete u provedbi programa i projekata u području prevencije HIV/AIDS-a značajno doprinosi uspješnom suzbijanju epidemije i može donijeti pozitivan pomak u odgovoru na ovu epidemiju.

Za uspješnu provedbu programa prevencije bolesti i promicanja zdravlja svi u organizaciji/instituciji trebaju biti uključeni u aktivnosti poboljšanja kvalitete, biti posvećeni svom poslu, kontinuirano unaprjeđivati svoje znanje, učiti iz grešaka i uspostaviti dobru komunikaciju i suradnju. Drugim riječima, treba stvoriti radnu kulturu u kojoj je svima u svakodnevnom radu bitno unaprjeđenje kvalitete rada.

Sve se ovo ne može postići preko noći, ali nije nemoguće.

Prijevod teksta priopćenja za medije s konferencije Quality Action 2016 možete pročitati:  160129_PR_QualityAction _FINAL_HR-za objavu (PDF, 332.9 KB)(pdf u prilogu).