Obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja

Povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u ponedjeljak  20. ožujka sudjelovao na tribini pod nazivom „Dobre navike – zdravi zubi“, koja se održala u Novinarskom domu u Zagrebu.

Tribinu su organizirali Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Udruga „Zdravlje IQ“ u cilju okupljanja relevantnih stručnjaka, javnozdravstvenih i odgojnoobrazovnih  djelatnika, kao i donositelja odluka u zdravstvu, kako bi kroz različita saznanja i poruke dobili odgovor na pitanje „Tko je odgovoran ili što je razlog velikog broja karijesa djece i mladih u Hrvatskoj?“ i potaknuli ili pospješili društvene aktivnosti usmjerene prevenciji bolesti zubi i usta djece i tinejdžera.

Dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, istaknula je na održanoj tribini da karijesi adolescenata nisu samo osobni, već i javni problem, ali i odgovornost pojedinaca. Na tribini su također sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva, dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine, prof. dr.sc. Hrvoje Jurić, predsjednik Radne skupine za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja i Ana Malenica, dr. med. dent., kao i predstavnici Stomatološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Alajbeg, Hrvatske komore dentalne medicine, prof. dr. sc. Dubravka Negovetić Vranić te predstavnici ostalih zdravstvenih institucija Grada Zagreba, prim. dr. sc. Marina Kuzman i dr. sc. Nives Rinčić te prof. Iva Kovačević iz osnovne škole Slavka Kolara.

Dobro usvajanje oralno-higijenskih navika od najranije životne dobi, redoviti kontrolni pregledi i dobre dijetetske navike su poruke kojima se željelo ukazati na važnost brige o oralnom zdravlju, s naglaskom na činjenicu da je oralno zdravlje znatno više od zdravog osmijeha.