Svjetski dan oralnoga zdravlja

Svjetski dan oralnoga zdravlja (engl. World Oral Health Day; WOHD) se svake godine obilježava 20. ožujka. Ovim se međunarodnim danom želi ukazati na važnost zdravih usta, promicati razvijanje svijesti o oralnom zdravlju i važnosti oralne higijene u svim dobnim skupinama.

Najčešća kronična bolest zuba, karijes, zahvaća više od 90 % svjetske populacije. Posebno zahvaća djecu i socijalno zapuštenu populaciju, a za posljedicu ima negativan utjecaj na kvalitetu života i povećanje troškova liječenja koje uzrokuju oralne bolesti. Premda je ova bolest toliko raširena, moguće ju je izbjeći uz podršku lokalnih vlasti, zdravstvenih stručnjaka i društva u cjelini, kao i provedbom programa prevencije, otkrivanja oralnih bolesti i njihovoga liječenja.

Svjetskim danom oralnoga zdravlja nastoji se potaknuti brigu o oralnom zdravlju nizom aktivnosti i događaja koji se tog dana održavaju u cijelom svijetu da potaknu ljude na zabavu i osmijeh. Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja 20. ožujka u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, sloganom “Reci Ahh: misli usta, misli zdravlje” (“Say Ahh: Think Mouth Think Health”), želi se naglasiti važnost oralnog zdravlja. Naša su usta ogledalo našeg tijela i održavaju naše ukupno tjelesno zdravlje i dobro osjećanje. Izbjegavajući rizične faktore, usvajanjem dobrih higijenskih navika usne šupljine te redovitim stomatološkim pregledima održat ćemo svoju usnu šupljinu zdravom, a time i cijelo tijelo.

Više o Svjetskom danu oralnog zdravlja pročitajte na internetskim stranicama http://worldoralhealthday.org/