Održan okrugli stol povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, dana 20. ožujka 2023. godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Nacionalnim povjerenstvom za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim stomatološkim društvom HLZ organizirao je okrugli stol pod nazivom “Budi ponosan na svoja usta”

Cilj okruglog stola je ukazati na važnost očuvanja oralnog zdravlja i raspraviti o važnim smjernicama i izazovima u njegovoj zaštiti i promociji. Na Okruglom stolu sudjelovali su dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, prof. dr.sc. Hrvoje Jurić, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin i mr. sc. Marijana Radić Vuleta.  Među nazočnim stručnjacima i predstavnicima institucija bili su Momir Karin, prof., Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dr. sc. Petra Nola Fuchs, ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe invaliditetom.

Nazočnima se putem video veze obratio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je istaknuo: „Prije nego što istaknem naše uspjehe u tom projektu, naglasio bih da današnja kampanja upravo slijedi naše iskorake na području prevencije koja je jedna od važnih pravaca u reformi zdravstva. Drago mi je što činimo zajedničke pomake na tom planu, jer kao što i sami znate, zemlja smo dr. Andrije Štampara, utemeljitelja javnog zdravlja, te je pravi trenutak podsjetiti se na njegove postulate i učiniti zaokret prema prevenciji i usvajanju zdravih navika od najranije dobi. Oralno zdravlje, osim što je jako važno za kvalitetniji život pojedinca i zajednice, veliki je izdatak zdravstvenog proračuna. Prema projekcijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ulaganjem u preventivu ostvarujemo uštedu od 18 milijuna eura godišnje koje možemo uložiti u dodatnu edukaciju građana. Naša misija je unaprjeđenje zdravlja naših građana i pacijenata koji nam moraju biti u fokusu. Zdravstveni sustav postoji radi pacijenata i oni su naša pokretačka snaga za daljnje reformske iskorake u zdravstvenom sustavu.“

Ispred HZJZ-a javnosti se obratila i zamjenica ravnatelja prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.:

„Prema podacima međunarodnog istraživanja o zdravstvom ponašanju učenika (HBSC istraživanje), 2022. godine dva i više puta dnevno zube četka 60% dječaka u dobi 11 godina, 56% dječaka u dobi 13 godina i  57% mladića u dobi od 15 godina. Isto se donosi na 74% djevojčica u dobi od 11 godina, 76% djevojčica u dobi od 13 godina i 77% djevojaka u dobi od 15 godina. Od 2002. do 2022. godine zamjećuje se nekoliko trendova: Porast četkanja zubi među učenicima i učenicama u dobi 11, 13 i 15 godina za 10 do 20%. Djevojčice češće peru zube za 10 do 20% nego dječaci u sve tri dobe skupine. Kod djevojčica četkanje zubi raste porastom dobi pa djevojke u dobi od 15 godina češće četkaju zube od djevojčica u dobi 11 i 13 godina, dok dječaci najčešće peru zube u dobi od 11 godine a rjeđe u dobi od 13 i 15 godina. Prema ovim podacima za 2018. godinu Hrvatska se smjestila nešto ispod sredine ljestvice 45 zemalja uključenih u istraživanje. Zbog porasta od 2018. do 2022. godine možemo očekivati da ćemo se s podacima za 2022. godinu, kada budu na raspolaganju za druge zemlje, još nešto bolje pozicionirati.“

Ovi podaci govore o potrebi četkanja zubi već u Dječjim vrtićima kako bi se usvojila ova zdrava navika te ostala za cijeli život. No govore i o potrebi trajne edukacije učenika kroz osnovnu i srednju školu. Nacionalni standardi za program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/02/Nacionalni-standardi_nadzirano-%C4%8Detkanje_SVE.pdf) omogućuju da se u svakom vrtiću može organizirati četkanje zubi čak i u minimalnim prostornim, materijalnim i kadrovskim uvjetima.

 

Fotogalerija: