Svjetski dan sluha

Od 2007. godine se 3. ožujka obilježava Međunarodni dan sluha. Ovaj dan je posvećen podizanju svijesti i poticanju brige o uhu i sluhu. Pozornost se želi skrenuti na gubitke sluha prouzročene bukom, posebno korištenjem slušalica i pametnih telefona, ali i na izloženost glasnoj glazbi na zabavama, u kafićima i noćnim klubovima.

telefon

 

Ovakav rekreacijski gubitak sluha može dovesti do ozbiljnijih posljedica za zdravlje pojedinca. Jedno od najčešćih senzoričkih oštećenja kod čovjeka je oštećenje sluha. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, osobe s oštećenim sluhom čine više od 10 % svjetske populacije.

 

U Hrvatskoj se podaci o osobama oštećena sluha bilježe u okviru Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom u kojem su registrirani podaci za 13 463 osobe s težim oblicima oštećenja sluha, gluhoće i teže nagluhosti, koji dovode do invaliditeta. Prema Zakonu o hrvatskom registru o osobama s invaliditetom, oštećenja sluha se dijele na gluhoću i nagluhost. Gluhoćom se smatra gubitak sluha u govornim frekvencijama (500 do 4000 Hz) većim od 81 decibela, dok je nagluhost oštećenje sluha od 25 do 80 decibela.

Cilj obilježavanja ovog dana je privući pozornost državne vlasti, jedinica lokalne i regionalne samouprave kao i javnosti o važnosti održavanja normalnog sluha, ali i podizanja razine svijesti o problemima i potrebama osoba kod kojih je došlo do njegovog oštećenja. Prema istraživanju koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (Journal of Applied Health Sciences), u okviru provedbe Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, osobe s težim oblicima oštećenja sluha žive nižom kvalitetom života od prosjeka za populaciju RH, što dodatno ukazuje na važnost obilježavanja ovog dana. Ovakva događanja također omogućuju veće osvještavanje samih osoba s oštećenjem sluha, bolju upoznatost s vlastitim potrebama i sposobnostima te njihovu razmjenu iskustava. Tim će se povodom i ove godine održati manifestacije u cilju naglašavanja potreba prevladavanja komunikacijskih barijera i izjednačavanja mogućnosti za ovu grupaciju osoba s invaliditetom.