Krećite se za zdravlje

Svojim radom Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) promiče zdrave stilove života, potiče na održavanje zdravlja te upućuje na redovitu tjelesnu aktivnost kao imperativ dobrog zdravlja. Od 2003. godine se, na inicijativu SZO-a, oko 10. svibnja potiču sve države članice Europske unije na promicanje tjelesne aktivnosti različitim aktivnostima na nacionalnoj razini. Taj se dan naziva „Dan kretanja za zdravlje” (engl. Move for Health Day) i usmjeren je na podizanje javne svijesti o koristima tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti. Svaka pojedina država članica samostalno određuje na koji će način i kojim aktivnostima obilježiti ovaj dan.

U skladu s preporukama Svjetske Zdravstvene organizacije aktivnosti trebaju biti umjerenog do visokog intenziteta i moći se provoditi bilo gdje, u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja pojedinca. Također, cilj ovog događaja je  ukazati na to da pojedinci, zajednice i narodi mogu promicati svoje zdravlje i koristi zdravih stilova života. Djelovanjem u zajednici želimo informirati i senzibilizirati građane Republike Hrvatske svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima tjelesne aktivnosti te ponuditi i pokrenuti organizirano grupno hodanje i obilježavanje hodačkih staza.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će ove godine, u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo, organizirati istodobnu provedbu aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ u svim županijama u kojima je već započela provedba Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ i gdje su već uspostavljene hodačke staze. Aktivnost će se provesti u subotu 12. svibnja 2018.  godine u 10.00 sati, a predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo će sudjelovati na inicijalnoj provedbi aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ i promociji hodačke staze u Osijeku. Na ovaj ćemo način na prigodan način obilježiti „Dan kretanja za zdravlje” i na jedinstven način prezentirati rad županijskih zavoda za javno zdravstvo i suradnju u svrhu promicanja zdravlja i zdravih stilova života.