Projekt Živjeti zdravo pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a 01.12.2022.

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, čija je voditeljica prof.dr.sc. Sanjom Musić Milanović, i ove se godine pod sloganom „Nema maženja bez paženja“ pridružio Europskom tjednu testiranja (engl. European Testing Week, ETW) provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV takozvanim „brzim testom“. Europski tjedan testiranja u cijeloj se Europi obilježava povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Cilj ETW-a  i Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je doprinijeti informiranju građana, ukloniti predrasude o HIV-u i AIDS-u te osvijestiti društvo o važnosti testiranja, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja infekcije HIV-om.

Prema preliminarnim podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Referentnog centra za epidemiologiju Ministarstva zdravstva RH, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om, do 24. studenoga 2022. godine, u Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2004 osobe (1774 muškarac, 228 žena, 2 neupisan spol) kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 612 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju od AIDS-a umrlo 255 osoba (ukupno 349 od HIV-a/AIDS-a).

Veliki je javnozdravstveni cilj sprječavanje širenja infekcije HIV-om i razvoja bolesti AIDS. Služba za promicanje zdravlja HZJZ-a doprinosi tome cilju provođenjem javnozdravstvene kampanje „Nema maženja bez paženja“ te radom Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a, u sklopu kojeg se ljudi mogu besplatno i anonimno testirati na HIV. U Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a za vrijeme trajanja ETW testirane su 142 osobe te su izvršena 294 savjetovanje za 147 korisnika.