Svjetski dan trčanja

trčanjeTrčanje je prirodni oblik kretanja cikličkog tipa i predstavlja značajno sredstvo pri zadovoljavanju osnovnih bioloških potreba čovjeka za kretanjem.

Trčanje je ujedno i jedna od najučinkovitijih, najekonomičnijih i najjednostavnijih tjelesnih aktivnosti koja je dostupna cijeloj populaciji.

Koristi trčanja su mnogostruke: prevencija debljine, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, smanjenje rizika od srčanog udara, povećanje kardiorespiratornog kapaciteta, poboljšanje cirkulacije i funkcije cijeloga organizma, promicanje zdravih stilova života i pomoć pri reduciranju loših i nezdravih navika kao što su pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola i druge ovisnosti.

Tijekom tjelesne aktivnosti se luči hormon sreće srećapa se zbog povećane razine endorfina čovjek nakon trčanja osjeća dobro i opušteno. Pozitivne tjelesne promjene koje se događaju uslijed redovitog trčanja utječu i na poboljšanje kvalitete sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenje tjeskobe i stresa, te na zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja.

Redovito trčanje od 30 minuta trebalo bi provoditi 3 do 5 puta tjedno u skladu s individualnim mogućnostima pojedinca, ako je moguće u prirodi na svježem zraku, kako bi se smanjio rizik razvoja bolesti i održalo ili unaprijedilo zdravlje. Za veće zdravstvene koristi treba povećati vrijeme i frekvenciju trčanja.

Da bi se dodatno naglasila važnost trčanja, od 1999. godine se svake godine u nedjelju koja je najbliže 8. studenome obilježava Svjetski dan trčanja. Strastveni trkač s Long Islanda (NY), Bill McDermott, pokrenuo je obilježavanje Svjetskog dana trčanja (World Run Day), a datum održavanja ovog događaja je posvetio svom bratu koji je poginuo 8. studenog u automobilskoj nesreći. Nakon pomnog razmišljanja o tome kako bi trebao izgledati Svjetski dan trčanja i na koji bi ga način svi trkači u svijetu mogli obilježiti (individualno ili grupno trčanje, utrka i slično), odlučio se putem interneta obratiti svim trkačima na lokalnoj i globalnoj razini i pozvati ih da podrže njegovu inicijativu i istovremeno provedu organizirano trčanje. Oko 40 trkača iz Long Beacha i oko 60 iz raznih mjesta širom svijeta uključilo se u njegovu manifestaciju povodom obilježavanja Svjetskog dana trčanja, a podaci o sudjelovanju i slike s održanih događaja objavljene su sljedećeg dana na internetu. Od tada se godišnja tradicija obilježavanja Svjetskog dana trčanja nastavlja različitim događanjima u kojima sudjeluju tisuće trkača i na kojima se prikupljaju sredstva u dobrotvorne svrhe za više od 1 000 dobrotvornih organizacija u svijetu. To je jedan od rijetkih događaja koji istovremeno obilježavaju ljudi diljem svijeta bez obzira na podrijetlo, vjeru ili nacionalnost.