Obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja 2024.

Povodom Svjetskoga dana oralnog zdravlja, 20. ožujka 2024. godine je održan stručni skup pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

U sklopu Nacionalnog programa Zubna putovnica i programa nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje provode stručno usavršavanje na temu “Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama” za provoditelje programskih aktivnosti iz odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Svrha edukacije je usvajanje znanja o prevenciji karijesa, pravilnoj praksi četkanja zubi u vrtićima i školama prema nacionalnim standardima te pravilnoj prehrani i utjecaju na oralno zdravlje.

Cilj stručnog skupa je bio unaprjeđenje i promicanje oralnog zdravlja kroz učenje i motivaciju, spajanje obrazovanja i aktivnih programa prevencije karijesa te okupljanje brojnih predstavnika, uključujući predstavnike Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Karlovačke županije i predstavnika dječjih vrtića koji su aktivno uključeni u program nadziranog četkanja zubi.

Stručni skup je završio podjelom certifikata odgojno-obrazovnim ustanovama za sudjelovanje u programu nadziranog četkanja zubi i promicanju oralnog zdravlja.