U Zagrebu počela druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi i kroničnih bolesnika

U okviru druge faze cijepljenja osoba starije životne dobi kao i osoba s kroničnim bolestima, u Zagrebu je danas, 23. veljače u 9 sati, u sportskoj dvorani Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja, Ksaverska cesta 111, Zagreb – počela druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi i kroničnih bolesnika. Od strane liječnika obiteljske medicine pozvano je oko 900 pacijenata koji su se odazvali cijepljenju protiv bolesti COVID-19.

Zbog prirode organizacije, protočnosti na cijepnom mjestu i izbjegavanja grupiranja građana, naglasak nije na osobama koje su teže pokretne ili nepokretne ili kojima lokacija cijepljenja uslijed uznapredovale životne dobi ili drugih okolnosti nije lako dostupna, jer je za takve osobe nužno organizirati cijepljenje na mjestu koje im je lakše dostupno, odnosno bliže njihovim kućama (domovi zdravlja, liječnici obiteljske medicine) ili u njihovom kućanstvu putem kućnih posjeta ili mobilnih timova.

Pacijente su posjetili i ministar zdravstva RH Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji su se obratili javnosti.

“Zahvaljujem HZJZ-u na naporima da organiziraju ovakve masovne punktove, da budu spremni i da do početka ljeta procijepimo preko 50 posto naše populacije. Da bismo izbjegli buduće nepravilnosti, HZJZ je izdao dodatna pojašnjenja cjepiteljima, to se tiče i viškova cjepiva. Masovna cijepljenja olakšavaju i to.”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

”Kao što vidite, krećemo s drugom fazom cijepljenja. Još jučer su liječnici obiteljske medicine počeli s cijepljenjem, neki u ordinacijama, a neki na punktovima. Ovo je jedan doprinos tome da pokažemo što možemo i kako ćemo organizirati cijepljenje kad budu veće količine cjepiva. Ovako je najbolje, da uspijemo potrošiti svo cjepivo koje nam dođe u tom tjednu. Želimo kontinuirano cijepiti građane, naročito one koje imaju teške rizike.”, dodao je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak.

Zbog velikog odaziva građana Zagreba, stručnjacima HZJZ-a u cijepljenju su pomogli i voditeljica Službe za promicanje zdravlja, Sanja Musić Milanović te ravnatelj Krunoslav Capak koji je nakon press konferencije i sam cijepio građane.

Fotogalerija: