Zdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih

  • Kuća Europe, Augusta Cesarca 4, 10 000 Zagreb

Predstavljanje rezultata istraživanja prepoznavanja depresivnosti i spremnosti na pružanje podrške i pomoći

 

Ovogodišnja je tema Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja. U sklopu ovogodišnje teme se naglašava da prevencija mentalnih teškoća i poremećaja u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi započinje s većom svijesti i razumijevanjem ranih znakova i simptoma koji se često pojavljuju i u ranijoj kronološkoj dobi. Pritom su odrasle osobe koje svakodnevno žive, rade, uče i igraju se s djecom i mladima iznimno važne. Posebno se naglašava važnost pružanja znanja i vještina učitelja i nastavnika kako bi mogli pružiti podršku učenicima u nošenju sa svakodnevnim izazovima te pravovremeno uočiti i razumjeti prve znakove eventualnih problema u području mentalnoga zdravlja.

Slijedom navedenog je Hrvatski zavod za javno zdravstvo ugradio aktivnosti promicanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih u Zdravstveno obrazovanje, jedan od elemenata projekta „Živjeti zdravo“, za koji su osigurana bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda ugradio aktivnosti promicanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih. Krajnji je cilj navedenih aktivnosti odgojno-obrazovnim djelatnicima pružiti:

  • osnovna znanja o mentalnom zdravlju djece i mladih
  • znanja i vještine prepoznavanja problema mentalnog zdravlja
  • znanja i vještine pružanja psihološke prve pomoći/pravovremene emocionalne podrške
  • znanja i informacije koje potiču na traženje pomoći.

U prvoj je fazi provedeno istraživanje Zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih – istraživanje prepoznavanja depresivnosti i spremnosti na pružanje podrške i pomoći, čiji će rezultati biti objavljeni u istoimenoj publikaciji.

U sklopu obilježavanja Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja 2018. ćemo predstaviti publikaciju i rezultate istraživanja.

Predstavljanje publikacije će se održati 10. listopada 2018. u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, 10 000 Zagreb s početkom u 9:30 sati.

 

Obavještavamo Vas da su sva mjesta popunjena te nismo više u mogućnosti primati prijave.

 

„Zajedno do fondova EU“.

Ne zaboravite

Dobro mentalno zdravlje je mnogo više od odsutnosti psihičkih poremećaja.

Mentalno je zdravlje sastavni dio općega zdravlja osobe.

Mentalno zdravlje je suviše važno da bismo ga prepustili samo stručnjacima.

Lokacija

Kuća Europe, Augusta Cesarca 4, 10 000 Zagreb