Predstavljanje projekta ImpleMENTAL JA

Projekt ImpleMENTAL JA (engl. Joint Action), u kojem HZJZ ima važnu ulogu voditelja diseminacijskog radnog paketa (WP 2), u punom je jeku. U sklopu ovog projekta, Hrvatska će implementirati dijelove dvaju dobrih praksi – belgijske reforme mentalnog zdravlja i austrijske prevencije samoubojstava (SUPRA).

Profesorica Danijela Štimac Grbić, dr. med., projekt je predstavila na Simpoziju Mentalno zdravlje u pandemiji i nakon nje: Što smo naučili i kamo idemo? te u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Naglasila je kako je mentalno zdravlje javnozdravstveni prioritet, da je u 2016. godini čak 1 od 6 osoba diljem Europske unije imala poteškoće mentalnog zdravlja te da su u Hrvatskoj mentalni poremećaji prvi po broju dana bolničkog liječenja.

Zaključila je kako je potrebno promptno i učinkovito djelovanje nositelja zdravstvenih politika. Važnu ulogu u tome svakako ima projekt ImpleMENTAL koji uključuje 40 organizacija iz 21 zemlje EU, odnosno Europskog gospodarskog prostora. Ovim projektom nastoji se poduprijeti države članice, odnosno projektne partnere, u implementaciji dvaju spomenutih primjera dobre prakse iz područja zaštite mentalnog zdravlja i prevencije suicida.

S tim u skladu, profesorica Štimac Grbić referirala se na novi Strateški okvir razvoja mentalnog zdravlja 2022. – 2030. koji je trenutno u javnoj raspravi, a koji se sastoji od 6 područja djelovanja:

I.                     Unapređenje mentalnog zdravlja

II.                   Prevencija i rano prepoznavanje problema mentalnog zdravlja

III.                 Liječenje, rehabilitacija i ljudska prava osoba s problemima mentalnog zdravlja

IV.                Zaštita mentalnog zdravlja u zajednici

V.                  Osiguranje učinkovitosti

VI.                Praćenje i evaluacija provedbe Strateškog okvira te implementacija akcijskog plana

Na kraju se osvrnula i na utjecaj pandemije na mentalno zdravlje te na važnost sinkronizirane javnozdravstvene intervencije u zaustavljanju pandemije i zaštiti mentalnog zdravlja.

Prezentaciju Implementacija dobrih europskih praksi u zaštiti mentalnog zdravlja u hrvatskom sustavu: JA ImpleMENTAL EU Projekt sa Simpozija Mentalno zdravlje u pandemiji i nakon nje: Što smo naučili i kamo idemo? možete preuzeti ovdje.

Više o projektu pronađite na službenoj web stranici.