Javnozdravstvena kampanja “Znanje pobjeđuje”

Croaids logoHrvatski zavod za javno zdravstvo svake godine u suradnji s državnim institucijama i udrugama organizira javnozdravstvenu kampanju pod sloganom „Znanje pobjeđuje“.  Na taj način šaljemo poruku svima, a prvenstveno mladima, da su edukacija, zaštita i testiranje glavne mjere prevencije  spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV/AIDS.  Edukacija – znanje o rizicima i načinima zaštite, testiranje – saznati status infekcije; omogućuje ranu dijagnozu i uspješnije liječenje, a ujedno se sprečava i širenje zaraze u populaciji – znanje o značajkama HIV epidemije kako bismo mogli kreirati ciljane peventivne programe i aktivnosti.

Logo i slogan preventivnog programa CRO AIDS – Znanje pobjeđuje čini crvena vrpca u obliku petlje – AIDS Awareness Ribbon ili Red Ribbon – simbol je sprečavanja, suzbijanja i liječenja HIV/AIDS-a, podizanja svjesnosti o HIV/AIDS-u i doprinosa smanjenju stigmatizacije povezanoj s tom bolešću. Obrnuti red ribbon u obliku slova V označava pobjedu (početno slovo V – znak za Victory), a crveni kvadrati – hrvatske „kockice“ simbol su za Hrvatsku.

Kampanja se provodi tijekom studenog i prosinca povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, a od 2013. i  povodom Europskog tjedna testiranja na HIV  putem  plakata i letaka u vozilima javnog prijevoza, ljekarnama, fakultetima i zdravstvenim ustanovama u mreži gradova u Hrvatskoj te emitiranja televizijskog i radio spota . Od 2013. provodi se kampanja i u ljetnim mjesecima u kojoj smo s preventivnim porukama prisutni na svlačionicama na hrvatskim plažama, obzirom da je ljeto obično vrijeme odmora, opuštanja, češćeg druženja s nepoznatim ljudima i samim time češćih situacija neplaniranog spolnog odnosa te situacija s većim rizikom od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

 

Znanje pobjeđuje – Letak 2015.

Znanje pobjeđuje – Plakat 2015.

Znanje pobjeđuje – Letak 2014.

Letak – testiranje u zajednici 2014.

Znanje pobjeđuje – Letak 2013.

Znanje pobjeđuje – Letak 2012.

Znanje pobjeđuje – Letak 2011.

Edukativni letak o HIV/SPI – opća populacija Letak 2012.

Edukativni letak o HIV/SPI – MSM – Letak 2012.

Edukativni HIV&SPB kalendar 2014.

Svjetski dan AIDS-a 2015. – Letak “VOLI I BUDI ZDRAV – Informiraj se, zaštiti se, testiraj se!”

Svjetski dan AIDS-a 2015. – Plakat “VOLI I BUDI ZDRAV – Informiraj se, zaštiti se, testiraj se!” (B3)

Svjetski dan AIDS-a 2015. – Plakat “VOLI I BUDI ZDRAV – Informiraj se, zaštiti se, testiraj se!” (B1)

Edukativne računalne igre

Kvizovi  o HIV/AIDS-u/spolnom zdravlju

 

Video & audio materijali

Edukativno-promotivni spot 2015.:

Edukativno-promotivni spot 2014

Edukativno-promotivni spot 2012

Ponekad je dovoljno Saznati.

Radijski spot

Radijski spot