Održana edukativna radionica „Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama“

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva 29. siječnja 2020. održana je jednodnevna edukativna radionica pod nazivom „Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama“.

Sve prisutne je u ime Ministarstva zdravstva pozdravila dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine.

Na radionici su sudjelovali brojni odgajatelji, učitelji 1. razreda osnovne škole i zdravstvene voditeljice dječjih vrtića koji su iskazali veliki interes za edukacijom i sudjelovanjem u programu nadziranog četkanja zubi.

Uvodna predavanja su bila usmjerena kako spriječiti nastanak i razvoj karijesa kod djece, o čemu je govorio prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, predstojnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U ime Hrvatske komore dentalne medicine, dr. Sandra Hrvatin, spec. dječje i preventivne stomatologije, prisutne je upoznala o posljedicama zanemarenog oralnog zdravlja kod djece.

Sudionici su imali prilike saznati više o pravilnoj prehrani u vrtićima i školama, o čemu je govorila Ivana Šimić iz Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama je predstavila dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a standarde nadziranog četkanja zubi mr. sc. Marijana Radić Vuleta nakon čega je održana praktična demonstracija procedure organiziranog četkanja i tehnike četkanja zubi na modelu.

Održana radionica je bila još jedna u nizu edukacija koja je usmjerena mjerama smanjenja učestalosti karijesa od najranije dječje dobi i stvaranju dobre prakse oralne higijene uz redovito dnevno četkanje zubi.