Svečano pokretanje pilot-projekta nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama

Svečano pokretanje pilot-projekta nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama održano je u Ministarstvu zdravstva 23. siječnja 2019. godine u 11 sati u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva.

Predstavljanje pilot-projekta je okupilo brojne predstavnike, među kojima i predstavnike Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvatske liječniče komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, predstavnike dječjih vrtića i škola koji su uključeni u pilot-projekt kao i predstavnike Ureda pravobraniteljice za djecu te Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji su važni strateški partneri u unapređenju i dobrobiti djece. Prisutni su također bili predstavnici ostalih institucija: Agencije za odgoj i obrazovanje, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba kao i društava medicinskih sestara te tvrtke koja je donirala besplatne četkice i paste robne marke Oral B, koji su potpora projektu.

Sve prisutne je u ime Ministarstva zdravstva pozdravio izv. prof. prim. dr. sc. Vili Beroš. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak je uvodnim riječima pozdravio sve uvažene goste govoreći o naporima koji se ulažu u prevenciju i poboljšanje oralnog zdravlja programom “Zubna putovnica”, koji se već drugu godinu provodi na nacionalnoj razini, te je zaželio svim provoditeljima mnogo uspjeha u njihovom radu i novom pilot-projektu. Naime, program “Zubna putovnica” je započeo kao pilot-projekt u Gradu Zagrebu i još četiri županije, a sada je postao neophodni dio obavezne medicinske dokumentacije tijekom sistematskog pregleda kod upisa u prvi razred osnovne škole i svih učenika u šestom razredu.

Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara gđa Slava Šepec je pohvalila organizaciju pilot-projekta te izrazila osobitu radost što su u projektu uključene medicinske sestre koje su, uz odgajatelje i učitelje, direktni provoditelji pilot-projekta.

U ime predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine nazočnima se obratila dr. Ivana Krupić ukazujući na važnost smanjenja troškova liječenja te povećanju preventivnih postupaka u svakodnevnom kliničkom radu, dok se u ime Hrvatske liječničke komore nazočnima obratio prof. dr. sc. Davor Vagić koji je govorio o važnosti usvajanja zdravih navika i učenja od vrtićke dobi.

Prof. Momir Karin je u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja pohvalio rad usmjeren promicanju zdravlja zubi i lijepog osmijeha kod djece, istaknuvši važnu potporu u predškolskom i školskom odgoju. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je u svojem obraćanju podržala napore u ostvarivanju zdravstvenih prava djece te istaknula važnost projekta u zaštiti oralnog zdravlja djece. Predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu dr. sc. Anka Kvesić Jurišić je najavila daljnje aktivnosti u programu rada Ministarstva zdravstva, stavljajući naglasak na potrebu proširenja programa “Zubna putovnica” i na nižu životnu dob, misleći pritom na predškolski uzrast, kako bi se što ranije izabrao doktor dentalne medicine i prevenirao karijes u ranom djetinjstvu.

Pilot-projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama predstavila je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tijekom izlaganja je prikazala izrađene standarde naglasivši da je dobra organizacija ključni preduvjet u prevenciji karijesa i postizanju dobrih rezultata. Cilj pilot-projekta nadziranog četkanja zubi je prevencija karijesa u dječjoj dobi i usvajanje navika. Svečanost je završila podjelom izrađenih standarda za pilot-projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, koje je ravnateljima dječjih škola i vrtića uručila dr. sc. Anka Jurišić Kvesić.