Pilot-projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama – poziv za medije

Potreba za poboljšanjem oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj na temelju zdravstvenih pokazatelja i lošeg oralnog zdravstvenog stanja, rezultirala je programom pod nazivom »Zubna putovnica«. Nastavak aktivnosti u okviru rada Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva je pilot-projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama.

U pilot-projektu će sudjelovati 11 dječjih vrtića sa po dvije ili više skupinee djece u dobi od tri godine i 10 osnovnih škola sa po dva razredna odjela učenika 1. razreda (ukupno približno 1000 djece). Vrtići i škole su izabrani tako da su zastupljene ruralne i urbane sredine te prema inicijativi stručnjaka. Osigurane su besplatne četkice i paste za zube za svu djecu uključenu u projekt. Četkanje zubi će se odvijati od ožujka do lipnja 2019. godine.

Cilj pilot-projekta je izrada zaključaka i preporuka za provođenje aktivnosti na nacionalnoj razini.

Organizatori pilot-projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva. Osnovni provoditelji programa su odgajatelji i učitelji koji direktno nadziru četkanje zubi te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine koji će pružiti stručnu pomoć odgajateljima i učiteljima u provođenju pilot-projekta.

Ovaj je pilot-projekt nastavak dobrih rezultata programa Zubne putovnice koji se drugu školsku godinu provodi na nacionalnoj razini za sve učenike 6. razreda osnovne škole i kod upisa u prvi razred osnovne škole. Obrazac Zubna putovnica djeci uručuju školski liječnici potičući ih na posjet doktorima dentalne medicine radi pregleda, preventive, liječenja i kontrolnog pregleda. U protekloj školskoj godini je 65 % učenika 6. razreda osnovne škole (više od 25.000 učenika) posjetilo doktore dentalne medicine. Isto se odnosi na svu djecu pri upisu u prvi razred osnovne škole. Kod više od 50 % učenika 6. razreda osnovne škole doktori dentalne medicine su utvrdili da liječenje nije potrebno, kod gotovo 10 %  učenika je liječenje započelo i završilo prilikom ispunjavanja Zubne putovnice, dok je kod ostale djece utvrđena potreba za daljnjim liječenjem. Prema podacima Zubne putovnice, KEP indeks (osnovni pokazatelj dentalnog zdravlja) za učenike 6. razreda iznosi 2,6 odnosno niži je od prethodnih procjena, ali ipak još uvijek viši od preporučenog indeksa 1.

Svečano pokretanje pilot-projekta nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama održat će se u Ministarstvu zdravstva, Ksaver 200a 23. siječnja 2019. godine s početkom u 11 h.