Predstavljen nastavak pilot projekta jedinstvenog obrasca dentalnog statusa „Zubna putovnica“ u Sisku

zub_skU organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, u Sisku je 12. prosinca 2016. godine održan stručni sastanak na kojem je predstavljen jedinstveni obrazac dentalnog statusa „Zubna putovnica“ kod upisa u prvi razred osnovne škole.

Pilot projekt koji se već provodi u Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji u 6. razredima osnovne škole, a u kojem sudjeluju timovi doktora školske i sveučilišne medicine i timovi doktora dentalne medicine od 2017. godine, počinje se provoditi i u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Različiti sadržajni obrasci tzv. potvrde za školu su dovele do izrade jedinstvenog obrasca dentalnog statusa pod nazivom „Zubna putovnica“ i njegove primjene kod upisa u prvi razred osnovne škole kako bi se pregled kod doktora dentalne medicine unaprijedio te potaknuo na preventivne preglede i pravovremenu sanaciju.

Nakon pozdravne riječi, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, dr. Inoslava Brkića, nazočnima se obratila zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije, dr. Anita Sinjeri Ibrišević, istaknuvši kolika je važnost uključivanja županije u projekt te brige za oralno zdravlje.

Prisutne je također pozdravio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, a u ime Ministarstva zdravstva se obratila predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu, dr. sc. Anka Kvesić Jurišić. Predsjednik Radne skupine za preventivu i promicanje oralnog zdravlja Ministarstva zdravstva, prof. dr. sc. Hrvoje Jurić je naglasio potrebu povezivanja doktora školske medicine i doktora dentalne medicine u praćenju zdravlja djece od najranije školske dobi.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Ivana Pavić Šimetin je prikazala ulogu timova školske i dentalne medicine u unaprjeđenju oralnog zdravlja djece te je obrazac dentalnog statusa „Zubna putovnica“ predstavila dr. Marijana Radić.

Na stručnom sastanku su bili prisutni provoditelji aktivnosti, Služba za školsku medicinu te doktori dentalne medicine iz Sisačko-moslavačke županije te ostali relevantni dionici u provedbi aktivnosti, voditelj Područne službe Sisak, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Andrej Butorac, dipl. oec. i dr. Ana Malenica iz Ministarstva zdravstva.

Prisutni doktori dentalne medicine i doktori medicine, specijalisti školske i sveučilišne medicine i svi ostali prisutni su svojim dolaskom dali veliku potporu u provođenju aktivnosti koje su usmjerene unaprjeđenju oralnog zdravlja djece i pregleda kod upisa u prvi razred osnovne škole te su se uključili u raspravu kako je zajedničkim radom potrebno osigurati što bolji kontinuitet dentalne zdravstvene skrbi djece, ali i podignuti svijest o važnosti njegovog unaprjeđenja.