Mjesec borbe protiv ovisnosti!

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održat će se

Webinar

Predstavljanje rezultata Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD 2019) te stanja i trendova zlouporabe droga

Datum:

17.11 2020.

Vrijeme početka:

11.00 sati

Je li Hrvatska u rangu zemalja s visokom prevalencijom uporabe sredstava ovisnosti kod adolescenata?

Kada počinje eksperimentiranje s drogama? Što kažu učenici koliko su im sredstva ovisnosti dostupna?

Treba li nas brinuti razina raširenosti pušenja i pijenja među učenicima?

Koliko je rašireno korištenje marihuane (kanabisa)?

Koliki su izazov nove psihoaktivne droge?

Kakvi su trendovi zlouporabe i kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju?

Na ta i niz drugih pitanja dat će odgovor članovi ESPAD istraživačkog tima za Hrvatsku 2019., zatim stručnjaci u području praćenja stanja i trendova zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te stručnjaci iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Na webinaru će po prvi puta Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstaviti najnovije pokazatelje i trendove konzumacije sredstava ovisnosti kod mladih iz Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima 2019. (eng. The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs,  ESPAD 2019) s osvrtom na nacionalne rezultate. ESPAD je međunarodno istraživanje koje se od 1995. godine svake četiri godine provodi među učenicima u dobi od 15-16 u zemljama Europe, uključujući Hrvatsku. Istraživanje ESPAD provedeno 2019. godine sedmi je val istraživanja.

Pored navedenog na webinaru će se predstaviti i usporedba stanja problematike droga u Republici Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju, a od strane Ministarstva unutarnjih poslova i podatci o stanju i trendovima zlouporabe droga te suzbijanju kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj.

Podaci predstavljeni na webinaru bit će objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo nakon održanog webinara.

Mjesec borbe protiv ovisnosti program webinara 17.11.2020