Međunarodni skup u Osijeku povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane 2014. godine

Povodom nacionalnog obilježavanja Svjetskog dana hrane, Hrvatska agencija za hranu (HAH) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, će na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku 15. listopada 2014. godine održati međunarodni skup: Kako smanjiti gubitke i bacanje hrane: od polja do stola.

U želji da se temi skupa pristupi iz više perspektiva, pozvani su brojni predavači iz Hrvatske i Europe, kao što su prof. dr. Mauro Serafini, voditelj Laboratorija za funkcionalnu hranu i prevenciju metaboličkog stresa iz Rima, Olivier Touzé, direktor održivog razvoja Groupement de Mousquetaires “Intermarché” iz Francuske, dr. sc. Neven Voća, ravnatelj agencije za zaštitu okoliša (AZO), akademkinja Vlasta Piližota s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku, Andrea Gross – Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH) i mnogi drugi.

Skup je namijenjen svim sudionicima u prehrambenom lancu „od polja do stola“, predstavnicima nadležnih tijela, industrije, trgovine i svih drugim subjektima u poslovanju hranom, organizacijama potrošača te znanstvenoj zajednici.

Svjetski dan hrane utemeljile su zemlje članice Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) na Dvadesetoj konferenciji Organizacije za prehranu i poljoprivredu u studenome 1979. godine. Organizacija se sastoji od 194 države članice, a Hrvatska joj se pridružila 1993. godine. Pri osnutku se željela naglasiti važnost hrane, ali i ukazati na problem nedostatka hrane u svijetu i borbe protiv gladi. Prema službenim podacima UN-a više od 900 milijuna ljudi u svijetu gladuje, a dvije milijarde su pothranjene.

Neka svaki dan bude svjetski dan borbe protiv bacanja hrane