Zubna putovnica

 

Nacionalni program Zubna putovnica je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja s ciljem ranog otkrivanja i prevencije oralnih bolesti.

 

 

Zaštita oralnog zdravlja predškolske i školske djece


Pregledi kod doktora dentalne medicine

Putem Zubne putovnice stomatološki pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta i kontinuirane stomatološke skrbi.

Obavezni pregledi tijekom kojih se izdaju obrasci Zubna putovnica uključuju:

  1. pregled prije upisa u vrtić – pregled s izdavanjem obrasca Zubna putovnica kao prilog pedijatrijskom uvjerenju uz obveznu sanaciju karijesnih lezija mliječnih zubi ako postoje
  2. pregled prije upisa u prvi razred osnovne škole uz obveznu sanaciju karijesnih lezija mliječnih i trajnih zuba
  3. pregled u 6. razredu osnovne škole.

Dijete/roditelj dobiva ispunjeni obrazac prilikom posjeta ordinaciji dentalne medicine i obavljenog pregleda. Ako dijete nema izabranog doktora dentalne medicine, ovo je prilika da ga izabere.

Za informacije o izboru doktora dentalne medicine možete nazvati telefone pripadajućeg područnog ureda HZZO ili tražilice koja omogućuje uvid u mogućnost opredjeljivanja za timove u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite: HZZO – tražilica ugovora PZZ.

Korisne informacije o potrebi zaštite oralnog zdravlja i preventivnim mjerama možete pročitati putem sljedeće poveznice: Oralno zdravlje – zubna putovnica.

Ukoliko dijete ide na pregled doktoru dentalne medicine koji nije ugovorni subjekt HZZO, Zubnu putovnicu je moguće preuzeti putem sljedeće poveznice: Obrazac “Zubna putovnica”.


 

Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama

 

 

Što je nadzirano četkanje zubi?

Nadzirano (organizirano) četkanje (pranje) zubi je učinkovita preventivna mjera u sprečavanju nastanka karijesa i usvajanju redovitih navika održavanja oralne higijene od najranije dječje dobi. U sklopu programa nadziranog četkanja zubi, djeca svakodnevno četkaju zube. Za vrijeme četkanja zubi djeca se nadziru, a četkanje zubi se organizira na siguran i učinkovit način usklađen sa svakodnevnom rutinom vrtića i škola.

Promicanje oralnog zdravlja u vrtiću i školi omogućuje djeci da nauče o zdravlju usne šupljine te kako je održavati zdravim usvajanjem ponašanja ili aktivnosti.

Tko organizira i provodi program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama?

Organizatori programa su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva (Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu). Osnovni provoditelji programa su odgajatelji i učitelji te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine.

Tko sudjeluje u programu nadziranog četkanja zubi u vrtića i školama?

U programu sudjeluju djeca od 3 godine do polaska u školu te djeca početnih razreda osnovne škole (1. razred). Program može biti na raspolaganju svoj djeci, bez obzira pohađaju li cjelodnevni ili poludnevni program u vrtiću te djeci s teškoćama u razvoju. Također u program mogu biti uključena i djeca mlađa od 3 godine kao i djeca u ostalim razredima osnovne škole.

Koja je uloga odgajatelja i učitelja?

Odgajatelji i učitelji direktno provode i nadziru četkanje zubi kod djece u vrtićkim i razrednim odjeljenjima.

Koja je uloga zdravstvenih voditelja u vrtićima i medicinskih sestara timova školske medicine?

Zdravstveni voditelji vrtića te medicinske sestre timova školske medicine nadziru odvija li se četkanje zubi prema standardima i pružaju stručnu pomoć odgajateljima i učiteljima u vrtićima i školama koje sudjeluju u programu nadziranog četkanja, odnosno organiziraju četkanje sukladno Nacionalnim standardima.

Kako se provodi četkanje zubi u vrtićima i školama?

Četkanje zubi se provodi sukladno Nacionalnim standardima za program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama.

Nacionalni standardi nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama

Detaljan opis standarda za nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama pronađite u publikaciji Nacionalni standardi za program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama.

Sažeta shema nacionalnih standarda za program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama dostupna je putem sljedeće PDF-datoteke.

 

 

Kako se uključiti u program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama?

Ustanove koje se žele uključiti u program nadziranog četkanja, odnosno provoditelji programa moraju proći edukaciju o učinkovitom četkanju zubi i postupcima kontrole zaraze.

Edukaciju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom komorom dentalne medicine i stručnim društvima Hrvatskog liječničkog zbora.

Za sudionike edukacije iz odgojnog.-obrazovnog sustava, prijave se provode putem Agencije za odgoj i obrazovanje, a za medicinske djelatnike prijave su moguće putem adrese e-pošte:

oralnozdravlje@hzjz.hr

na koju se također mogu poslati pitanja, iskustva ili prijedlozi.