Zajednička akcija “ADVANTAGE” predstavljena na Europskom tjednu regija: zajedno možemo učiniti razliku!

Cristina Alonso, zamjenica koordinatora zajedničke akcije (z. a.) ADVANTAGE, i Cinzia Giammarchi predstavile su kratki pregled ADVANTAGE z. a., kampanje #faceuptofrailty te preporuke institucijama nadležnim za zdravstvo na Europskom tjednu regija. Predstavljanje je održano u sklopu radionice koju je organizirala mreža ESPON (Europska mreža za prostorno planiranje), programa primijenjenog istraživanja za podršku stvaranju politika teritorijalnog razvoja u Europi.

Kroz radionicu sudionicima su prezentirani poticajni primjeri kako poboljšati zdravo starenje i razviti gradove i zajednice prilagođene starijoj dobi. To je bila i prilika za raspravu o čimbenicima uspjeha i preprekama te davanje preporuka lokalnim i regionalnim tijelima. Kako Europa stari, potrebno je djelovanje na svim razinama vlasti za preispitivanje načina organizacije našeg društva te stvaranje pravednog i održivog društva za sve dobne skupine.

Radionica je otkrila zašto su neke politike vezane uz starenje bile uspješnije od drugih te pomogla gradovima i regijama razmotriti potencijal koji imaju starije osobe, uz savladavanje nekih čestih ograničenja i izazova koje urbane sredine predstavljaju starijim stanovnicima. Cilj prezentiranja ADVANTAGE z. a. bio je podizanje svijesti o ranjivosti te promicanje zdravog starenja – uzimajući u obzir ne samo državnu, nego i regionalnu razinu. Radionicu je pohađalo oko 180 polaznika koji su pokazali velik interes za ADVANTAGE z. a., djelovanje ove akcije, kao i njezine rezultate.

Europski tjedan regija i gradova četverodnevna je manifestacija koja se održava jednom godišnje, a u kojoj gradovi i regije predstavljaju svoje mogućnosti stvaranja rasta i radnih mjesta, provedbe politike kohezije Europske unije te dokazuju važnost lokalnog i regionalnog djelovanja za dobro upravljanje Europom.

Događaj je nastao 2003. godine kada je Europski odbor regija sa sjedištem u Bruxellesu pozvao lokalne i regionalne predstavnike Europske unije da istovremeno otvore svoja vrata posjetiteljima. Godinu dana kasnije u pustolovinu se uključila i Glavna uprava Europske komisije za regionalnu politiku.

Manifestacija se iz prvotnog koncepta razvila u europsku platformu za umrežavanje stručnjaka za regionalni i lokalni razvoj. Razmjena dobre prakse u gospodarskom razvoju i socijalnoj uključenosti, prekogranična suradnja, javno-privatna partnerstva, regionalne inovacije i lokalni razvoj koji provodi zajednica postali su neke od njezinih brojnih tema.

Manifestacija je s vremenom prerasla u ključni događaj regionalne politike EU. U listopadu svake godine u njoj sudjeluje oko 6.000 sudionika (donositelji odluka i stručnjaci na lokalnoj, regionalnoj, državnoj i europskoj razini) na više od 100 radionica i rasprava, izložbi te prilika za povezivanje.

Za dodatne informacije molimo da se obratite na adresu e-pošte: info@advantageja.eu.

Pratite ADVANTAGE z. a. putem internetske stranice www.advantageja.eu i na društvenim mrežama: