Radionica “Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama”

Nadzirano (organizirano) četkanje zubi u vrtićima i školama je učinkovita mjera poboljšanja oralnog zdravlja djece. Pilot-projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, koji je proveden u sklopu provedbe Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja, pokazao je dobre rezultate za dugoročnu održivost na temelju postavljenih strukturiranih i stručnih preporuka; ovakve preporuke čine preduvjet za nastavak programa i postavljanje standarda u njegovoj provedbi te organizaciji nadziranog četkanja zubi u hrvatskim vrtićima i školama.

Važan čimbenik u osiguravanju održivosti programa nadziranog četkanja zubi su provoditelji koji predstavljaju glavne dionike u odgojno-obrazovnom sustavu te imaju stručne kapacitete za sudjelovanje i razvoj daljnje aktivnosti započete u pilot-projektu.

Jednodnevna radionica „Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama“, koju organizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo u okviru rada Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Ministarstva zdravstva, namijenjena je odgajateljima i učiteljima prvih razreda osnovne škole, kao i zdravstvenim voditeljicama dječjih vrtića i medicinskim sestrama iz timova školske medicine. Radionica će se održati 23. listopada 2019. godine u Edukacijskom centru od 10.00 h do 15.00 h, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, Zagreb.

Sudionici radionice će se upoznati s programima unaprjeđenja oralnog zdravlja i prevencije karijesa, osobito kod djece, educirati o pravilnoj praksi četkanja zubi u vrtićima i školama te također educirati o pravilnoj prehrani i njezinu utjecaju na oralno zdravlje, odnosno zdravlje općenito.

Četkanje zubi će se provoditi sukladno standardima za program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama. Standardi uključuju organizaciju, učinkovitu preventivnu praksu, prevenciju i kontrolu zaraze te modele četkanja u suhim prostorima i nad umivaonikom, koji će se prikazati tijekom radionice uz praktičnu vježbu procedure nadziranog četkanja.

Dodatne informacije potražite na internetskoj stranici Agencije za odgoj i obrazovanje (kliknite ovdje).

Program radionice dostupan je putem sljedeće poveznice.

Napomena: idući termin održavanja radionice je 29. siječnja 2020. g.


Materijali korišteni na radionici:

Prezentacija Nadzirano četkanje zubi – PowerPoint-datoteka (.pptx)

Prezentacija Pravilna prehrana u vrtićima i školama: projekt Živjeti zdravo – PowerPoint-datoteka (.pptx)

Prezentacija za roditeljski sastanak – PowerPoint-datoteka (.pptx)

Prezentacija Standardi za program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama – PowerPoint-datoteka (.pptx)

Brošura Skraćeni standardi za program nadziranog četkanja – PDF-datoteka (.pdf)

Brošura Standardi za program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama – PDF-datoteka (.pdf)

Obrazac Dnevna evidencija četkanja zubi – Word-datoteka (.docx)

Obrazac Tjedna evidencija četkanja zubi – Word-datoteka (.docx)

Obrazac Mjesečna evidencija četkanja zubi – Word-datoteka (.docx)

Obrazac Izjava roditelja – Word-datoteka (.docx)

Obrazac Anketni upitnik za roditelje – Word-datoteka (.docx)