Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja

 

 


 

 

 

 

 

 

Izvještaj rada Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja 2021.Džepna knjižica: Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!

U ovoj knjižici se nalazi 101 pitanje i 101 sažeti odgovor naših stručnjaka.

 

 

 

 

 

 

Zarazna šestorka?

U ovom letku smo saželi šest najučestalijih spolno prenosivih infekcija (SPI). Koje su to SPI? Na koji način ih možete prepoznati? Kako ih liječiti? Kako zaštititi svoje spolno zdravlje i zdravlje svojeg partnera?

 

 

 

 

 

 

 


Nema maženja bez paženja u doba korone

 

Zanima vas povezanost spolnih odnosa i prijenosa korona virusa?

Ne postoje dokazi da se korona virus prenosi putem sjemene i vaginalne tekućine. Ipak, spolni odnos podrazumijeva vrlo bliski kontakt s drugom osobom. Ako jedna osoba ima COVID-19, dovodi drugu osobu u opasnost od zaraze. Međutim, masturbacija ne uključuje drugu osobu i ne nosi rizik od zaraze korona virusom. Spolni odnos s partnerom s kojim živite ne nosi dodatan rizik od zaraze, ako se oba partnera pridržavaju mjera zaštite od korona virusa u svakodnevnom životu. Prilikom spolnih odnosa koristite kondome i/ili druge metode kontracepcije kako bi izbjegli spolno prenosive infekcije i neplaniranu trudnoću.

Izvor: World Health Organization; Q&A: Adolescents, youth and COVID-19; dostupno na: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-for-adolescents-and-youth-related-to-covid-19

 


Savjetovalište djeluje u sklopu Odjela za promicanje spolnog zdravlja i Referentnog centra za promicanje zdravlja. U njemu možete dobiti usluge informiranja, savjetovanja i edukacije o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, odgovornom spolnom ponašanju, smanjenju rizika od zaraze spolno prenosivim infekcijama te uslugu testiranja na HIV, hepatitis B i/ili C i sifilis, korisnika koji su u riziku za te infekcije. Uz to, dobiti ćete pomoć pri upućivanju na liječenje i skrb ako je potrebno. Sve usluge su za korisnike anonimne i besplatne (nije potrebna uputnica) te za njih nije potrebna najava. U savjetovalištu radi tim zdravstvenih stručnjaka u sastavu: liječnik specijalist, sanitarni inženjer i laboratorijski inženjer.

Usluge koje pružamo uključuju:

 • individualno savjetovanje o spolnom zdravlju, odgovornom spolnom ponašanju, spolno prenosivim infekcijama (načinima prijenosa,rizicima,zaštiti,procjena osobnog rizika korisnika)
 • savjetovanje o cijepljenju i cijepljenje protiv hepatitisa B i HPV-a
 • anonimno (pod šifrom) i besplatno testiranje na HIV, hepatitis B i/ili C i sifilis, korisnika koji su u riziku za te infekcije
 • informiranje i pomoć pri upućivanju na daljnje pretrage, liječenje i podršku
 • dijeljenje edukativno informativnog materijala (brošura, letaka) i kondoma
 • telefonsko i online savjetovanje ( tel: 01 4863 345, e-pošta: savjetovalista@hzjz.hr )

Ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti spolno prenosivim infekcijama (nezaštićeni spolni odnos s nepoznatom ili osobom rizičnog ponašanja, intravensko korištenje droga, tetoviranje ili stavljanje piercinga u neadekvatnim uvjetima …) jedini način da saznate imate li spolno prenosivu infekciju je da se testirate. Testiranje omogućuje rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje, sprečava ili smanjuje moguće komplikacije bolesti, omogućuje duži i kvalitetniji život te sprečava nehotično širenje infekcije na druge.

Tko može doći u Savjetovalište?
U savjetovalište mogu doći svi zainteresirani građani. Testirati se mogu punoljetne osobe (18 godina i više). Kod maloljetnih osoba (mlađi od 18 godina) liječnik će preporučiti uključenje roditelja ili skrbnika u cijeli proces, no može preporučiti i testiranje za maloljetne osobe u dobi između 16-te i 18-te godine i bez prisustva roditelja ili skrbnika za koje procijeni da su dovoljno zrele za odlučivanje o postupku testiranja i značenju rezultata testa.

Postupak savjetovanja i testiranja se obavlja unutar 15 min, u slučaju većeg broja korisnika vrijeme postupka se može malo produžiti.

Čekanje rezultata: 7 dana za HIV, a za hepatitis B, hepatitis C i sifilis do 14 dana

Radno vrijeme:

 • utorak 11.00 – 15.00 h
 • četvrtak 15.00 – 19.00 h
Kako doći do nas?

Adresa:
Služba za promicanje zdravlja
Rockefellerova 12, prizemlje
Zagreb
telefon: 01/ 48 63 345
e-pošta: savjetovalista@hzjz.hr

Prijemna ambulanta

 

U čemu Vam možemo pomoći?

 • da se oslobodite strahova vezanih uz rizike kojima ste možda bili izloženi
 • da zaštitite dijete od moguće infekcije u slučaju trudnoće
 • da se što ranije i uspješnije možete liječiti u slučaju pozitivnog nalaza
 • da ne proširite infekciju na druge

Što Vi možete učiniti za zaštitu od spolno prenosivih infekcija?

 • odgodite spolne odnose dok niste spremni
 • ne mijenjajte često spolne partnere
 • koristite zaštitu – kondom tijekom svakog spolnog odnosa (istodobna zaštita od neželjene trudnoće)
 • ne koristite alkohol i droge!
 • redovito obavljaj preventivne preglede

Osim u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, postoje Savjetovališta/Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV i u županijskim zavodima za javno zdravstvo i organizacijama civilnog društva u osam gradova u Republici Hrvatskoj.

POPIS CENTARA ZA DOBROVOLJNO I ANONIMNO SAVJETOVANJE I TESTIRANJE

 

Usluge za koje je potrebna najava:

 • Stručna pomoć i podrška ili savjet iz područja mentalnog zdravlja (anonimno i besplatno)

Ukoliko Vam je potrebna psihološka prva pomoć, katkotrajna psihološka podrška ili savjet iz područja mentalnoga zdravlja (primjerice podrška i pomoć u suočavanju s problemima u partnerskim odnosima, tjeskobom i brigama, lošim raspoloženjem i sl.), možete se obratiti našim djelatnicima u Savjetovalištu, na tel. 01/4863 354 ili na e-poštu: savjetovalista@hzjz.hr radi dogovora oko termina razgovora sa stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja u savjetovalistu za mentalno zdravlje.

Testiranje na ostale spolno prenosive bolesti

Adresa: Rockefellerova 7 (dvorišna zgrada), Zagreb, Prijemna ambulanta
Telefon: 01/ 48 63 236

Moguće je testirati se na: mikoplazmu, ureaplazmu, trihomonas, gonoreju, klamidiju, sifilis i HPV (samo žene) / uz uputnicu za DIJAGNOSTIČKU PRETRAGU ili uz plaćanje – potrebno je naručiti se na 01/ 48 63 236 od 11-13h.

Čekanje rezultata: do 14 dana

Testiranje za administrativne potrebe (dokumente – npr.viza, životno osiguranje…) ili u okviru medicinskog postupka (npr. priprema za operaciju, postupak medicinski potpomognute oplodnje…) uz uputnicu za dijagnostičku pretragu ili uz plaćanje, potrebno je naručiti se na 01/ 48 63 236 od 11-13h. Sa sobom ponijeti osobni dokument (putovnicu ili osobnu iskaznicu).