Više o Odjelu za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti

HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti

HIV ili virus humane imunodeficijencije pripada spolno i krvlju prenosivim infekcijama, oštećuje imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest koja najčešće nema simptoma dugi niz godina, a ako ne uslijedi liječenje navedene infekcije nastupa AIDS kao krajnji stadij infekcije HIV-om koji nastaje zbog uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog oslabljenog imuniteta (infekcije i neke vrste raka).

Spolno prenosive bolesti (infekcije) su zarazne bolesti koje se prenose spolnim odnosom (npr. gonoreja, genitalni herpes, infekcija HPV-om, infekcija HIV-om, klamidijska infekcija, sifilis i dr.), a neke se prenose i dodirom koža na kožu (npr. infekcija HPV-om, genitalni herpes, svrab, stidna ušljivost), što znači da se mogu prenijeti tijekom bilo koje seksualne aktivnosti, uključujući dodirivanje.

Virusa koji se mogu prenijeti krvlju ima više, no uobičajeno se tim virusima smatraju hepatitis B virus (HBV), hepatitis C virus (HCV) i virus humane imunodeficijencije (HIV).

Za prevenciju infekcije HIV-om, hepatitisa B i C i SPB važno je izbjegavanje rizičnih ponašanja i odgovorno spolno ponašanje, a za hepatitisa B i infekcije HPV-om i cijepljenje (primarna prevencija) te rano otkrivanje infekcije testiranjem i liječničkim pregledom (sekundarna prevencija).

 

Neki pokazatelji rizičnih ponašanja za krvlju i spolno prenosive infekcije uključujući infekciju HIV-om u Hrvatskoj

Prevencija raka vrata maternice

Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja se javlja kada dođe do promjena na stanicama vrata maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Obično je potrebno mnogo godina da se promijenjene stanice razviju u rak. Stadiji koji prethode raku vrata maternice (premaligne promjene) nemaju nikakvih simptoma, no lako se liječe, ako se pravovremeno otkriju, a mogu otkriti probirnim testovima (PAPA test, test na HPV). Glavni uzročnik raka vrata maternice je dugotrajna infekcija humanim papilomavirusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Prevencija raka vrata maternice uključuje edukaciju o rizicima i načinima zaštite, primjenu odgovornog spolnog ponašanja i cijepljenje protiv HPV-a (primarna prevencija) te rano otkrivanje premalignih i malignih priomjena probirnim testovima (sekundarna prevencija).

Epidemiološki podaci o raku vrata maternice i premalignim promjenama vrata maternice u Hrvatskoj (Izvor: Registar za rak)

  • incidencija raka vrata maternice u 2021.:  13,3  stopa/100.00 stanovnika RH
  • mortalitet od raka vrata maternice u 2022.: 5,5  stopa/100.00 stanovnika RH
  • prosječno oko 309 oboljelih žena od raka vrata maternice godišnje u posljednjih 10 godina (268 oboljelih u 2021.)
  • prosječno oko 120 umrlih žena od raka vrata maternice (109 umrlih u 2022.)
  • 738 oboljelih od Ca in situ (premaligne promjene) u 2016.

 

S ciljem uklanjanja i smanjenja udjela rizičnih ponašanja za zarazu HIV-om, hepatitisima B i C i SPB (rano započinjanje seksualnog života, veći broj partnera, neuporaba kondoma, zajedničko korištenje pribora za injektiranje droga) i opterećenja stanovništva navedenim infekcijama i s njima povezanim negativnim zdravstvenim posljedicama, Odjel za HIV, spolno i krvlju prenosive infekcije predlaže, provodi i sudjeluje u provedbi informiranja, edukacije, savjetovanja i drugih aktivnosti usmjerenih na usvajanje odgovornog spolnog ponašanja i drugih zaštitnih ponašanja i mjera koje smanjuju rizik za zarazu HIV-om, spolno i krvlju prenosivim infekcijama te rano otkrivanje navedenih infekcija i njihovih komplikacija, kada je liječenje uspješnije.

 

Javnozdravstvena kampanja “Znanje pobjeđuje”

Javnozdravstvena kampanja “Znanje pobjeđuje”

 

Publikacije, poveznice

Publikacije:

Publikacije o testiranju na HIV, epidemiologiji i praćenju HIV-a/AIDS-a

Poveznice:

Javno zdravlje
Spolno zdravlje
Sve o hepatitisu

Volim zdravlje

Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) : HIV, Sexually Transmitted Infections and viral Hepatitis
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): HIV/AIDS, Sexually transmitted infectionsHepatitis