56. Noćna utrka grada Samobora

Ove je godine, 26. svibnja, Klub cestovnog i planinskog trčanja – KCIPT Samobor na inicijativu Samoborskog sportskog saveza i Grada Samobora organizirao 56. Noćnu utrku grada Samobora. Ulicama grada trčale su se tri utrke: utrka građana na 5 km, utrka trkača na 10 km i utrka školaraca na 2 km. Prva Noćna trka „Oslobođenja Samobora“ održana je 9. svibnja 1961. u čast 15-godišnjice oslobođenja grada Samobora.

HZJZ je podržao utrku i tom prilikom na Trgu kralja Tomislava u Samoboru informirao građane o važnosti tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane u očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja dijeljenjem prigodnih letaka, savjetovanjem o pravilnoj prehrani i važnosti svakodnevne rekreacije te proveo antropometrijska mjerenja zainteresiranim građanima. Djeca su imala priliku na interaktivan način, slaganjem prigodnih jelovnika o pravilnoj prehrani, naučiti koje su prehrambene namirnicu poželjne u njihovoj prehrani, a koje valja izbjegavati. U sklopu programa koji se odvijao za vrijeme Noćne utrke predstavljen je Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“, čiji je cilj djelovati preventivno na sve čimbenike rizika za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti te obuhvatiti sve dobne skupine i djelovati unutar primarnih društvenih zajednica odnosno u okruženju u kojem ljudi žive i borave. Program se provodi kroz pet komponenti: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš. Program provodi 21 županijski zavod za javno zdravstvo u suradnji s lokalnom samoupravom i civilnim društvom.

Dosadašnji su rezultati pokazali da je za učinkovitu provedbu programa promicanja zdravlja nužno djelovati multidisciplinarno, angažmanom svih dionika u društvu pa je zbog toga veoma važno da se uključi i svatko od nas. Vodeći se ovim spoznajama, uključili smo se u utrku građana na 5 km kako bi podržali i promicali zdrav stil života.