Croatia zdravstveno osiguranje se priključilo projektu „Tvrtka prijatelj zdravlja“

Uz obitelj i školu, radno mjesto jedna je od tri primarne društvene zajednice, a time i jedna od najvažnijih socijalnih odrednica zdravlja. Zdravo radno okruženje preduvjet je socijalnog, mentalnog i fizičkog zdravlja. Očuvanjem i unapređenjem zdravlja na radnom mjestu djelatnici su produktivniji te je zapravo investicija u zdravlje na radnom mjestu ujedno i investicija u produktivnost i ekonomski i socijalni napredak.

Croatia zdravstveno osiguranje jedna je od tvrtki koja je prepoznala važnost i dobrobiti promicanja zdravlja na radnom mjestu te je iskazala i interes za postizanje statusa Tvrtke prijatelja zdravlja.

Nakon početne evaluacije stanja tvrtke, provedene su edukativne radionice i predavanja za njene djelatnike iz dva segmenta djelovanja Službe za promicanje zdravlja. Provedena je radionica s dva modula iz područja mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti. Modul mentalno zdravlje „Moji psihosocijalni rizici“ bio je usmjeren na promicanje važnosti osvještavanja i upravljanja psihosocijalnim rizicima na radnom mjestu te mogućnostima osobnog djelovanja/angažmana. Kroz individualni, grupni rad i rad u parovima sudionici su procjenjivali intenzitet psihosocijalnih rizika kojima su trenutno izloženi na radnom mjestu te su upoznali i istražili moguće načine osobnog nošenja s istima. Modul pušenje „Ovisnost o pušenju – postani nepušač“ bio je usmjeren na promicanje nepušačkog stila života i motiviranje na odvikavanje o pušenja. Jedan od ciljeva radionice je također bio analizirati, identificirati i raspraviti razloge te prednosti i nedostatke prestanka pušenja, te stvoriti svoje motivacijske mehanizme za prestanak pušenja kao i svoj osobni ugovor o nepušenju. Svi zainteresirani sudionici su mogli testirati razinu trovanja ugljičnim monoksidom (CO) iz duhanskog dima pomoću mjerenja u izdahnutom zraku.

U nastavku je slijedila edukacija iz područja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u kojoj su sudionici dobili praktične savjete za svakodnevno planiranje pravilnih obroka i provođenje dnevne tjelesne aktivnosti. Edukacija se sastojala od teoretskog dijela s najnovijim smjernicama o unosu kuhinjske soli i drugim mikro i makronutrijentima, važnosti svakodnevnog unosa tekućine, inicijativi „myplate“ i vrstama tjelesne aktivnosti, dok je praktični dio bio posvećen pokaznim vježbama rastezanja na radnom mjestu.

Rezultati dobiveni evaluacijskim obrascima pokazali su izrazito zadovoljstvo zaposlenika provedenim aktivnostima i naučenim znanjem te visoku motivaciju nastavka svakodnevne primjene naučenog znanja.

Provedenim aktivnostima utvrđeno je kako Croatia zdravstveno  osiguranje zadovoljava potrebne kriterije te je prigodno, na Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu 28. travnja 2016. godine ovoj tvrtki dodijeljena oznaka „Tvrtka prijatelj zdravlja“.