Obilježen Svjetski dan AIDS-a 2017.

U okviru javnozdravstvenih edukativnih kampanji na temu zaštite spolnog zdravlja  “Nauči, primijeni, podijeli” i „Skini pametno“  u Zagrebu je 1. prosinca obilježen Svjetski dan AIDS-a na Trgu Petra Preradovića postavljanjem tematskog šatora i prigodnim druženjem s građanima, posebice mladima, u organizaciji udruge HUHIV, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i udruženja studenata medicine CroMSIC.

Pokrovitelji ovog događaja bili su Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država. U šatoru su se besplatno dijelili edukativno informativni letci, brošure o HIV-u/AIDS-u i spolnom zdravlju te kondomi, a zainteresirani su se građani informirali o prevenciji HIV infekcije i zaštiti zdravlja.

Središnja aktivnost u šatoru bilo je promicanje zdravlja, svjesnosti i mobilne aplikacije i internetskoj platforme Spolno zdravlje, kojoj je ove godine izmijenjen izgled, obogaćen sadržaj novim edukativnim člancima i kvizovima znanja i dodane  nove funkcionalnosti (Pitaj stručnjaka, Tražilica zdravstvenih usluga). Mobilna aplikacija i internetska platforma www.spolnozdravlje.hr pokrenuta je s namjerom da se mladima približi razumijevanje spolnog zdravlja, odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija.

Za oko 400 učenika u desetak skupina, uglavnom viših razreda srednjih škola zdravstvenog usmjerenja, studenti medicine iz udruge CroMSIC su održali interaktivne vršnjačke edukacije. Također su zajedno s djelatnicima HZJZ-a organizirali nagradne kvizove znanja o HIV-u/AIDS-u, spolno prenosivim bolestima, odgovornom spolnom ponašanju te očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Troje učenika iz svake skupine koji su najbrže točno dogovorili na pitanja u kvizu znanja osvojilo je promotivne predmete udruge HUHIV i projekta HZJZ-a “Živjeti zdravo” financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ključne poruke povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a – dana važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja – bile su:

  • Pametno se brini o spolnom zdravlju jer je to važno.
  • Zaštiti se – tako ćeš imati sigurne spolne odnose.
  • Znanjem čuvaj svoje i tuđe zdravlje.
  • Skini aplikaciju Spolno zdravlje.
  • Odgovornost je seksi!

Događaj na Trgu Petra Preradovića su podržali pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković, predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, te Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a popratili su je brojni mediji.

 

Red ribbon povodom Svjetskog dana AIDS-a bio je i na fontanama Grada Zagreba.