Održan stručni skup “Pristup pacijentima pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om i HIV pozitivnim pacijentima u ambulanti obiteljske medicine”

lgbthivdoctorwebHrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu s udrugom Iskorak u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu je 15. listopada 2016. održan je stručni skup “Pristup pacijentima pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om i HIV pozitivnim pacijentima u ambulanti obiteljske medicine”, koji je bio namijenjen liječnicima primarne zdravstvene zaštite, epidemiolozima, specijalistima javnog zdravstva, kao i liječnicima ostalih specijalnosti

Cilj je prezentirati teme liječenja i komorbiditeta, indikacija za testiranje na HIV, psihološkog aspekta zaraze, uključujući stigmu i diskriminaciju povezanu s HIV/AIDS-om, zaštite podataka te odgovoriti na najčešća pitanja vezana uz HIV/AIDS koja liječnici mogu očekivati od svojih pacijenata. Također, cilj je bio ukazati na važnost sveobuhvatnog pristupa prevencije i liječenja te doprinosa liječnika obiteljske/opće medicine u sveukupnoj strategiji prevencije i liječenja HIV infekcije i AIDS-a.

Program skupa, teme i predavače možete pročitati ovdje: Program stručni skup o HIV-u

Na skupu je bilo 53 sudionika (od toga 41 liječnik). Tijekom rasprave iskazan je interes da se skup ponovi, a u evaluacijskoj anketi značajan broj sudionika je prezentaciju o predstavljanju e-Tečaja dr. Ivankovića i prezentaciju o specifičnostima pacijenata iz populacije muškaraca koji imaju odnose s osobama istog ili oba spola i LGBT populacije (najčešći zdravstveni problemi, diskriminacija i stigmatizacija, uzimanje spolne anamneze, kako učiniti ambulantu ugodnom za ciljane populacije) navelo kao zanimljivu i korisnu.

Kao dopuna edukacije iz ovog područja izrađen je vodič „Pristup pacijentima pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om i HIV pozitivnim pacijentima u ambulanti obiteljske medicine , te online tečaj, koji je dostupan na edukacijskoj platformi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo www.edu.hzjz.hr na poveznici: http://edu.hzjz.hr/course/info.php?id=39

 

Stručni skup LOM HIV edukacija