Održana javna tribina Biser mudrosti: testiranje na HPV

Tribinu održanu 23. siječnja 2019. g. u 11 sati organizirali su udruga SVE za NJU, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinički bolnički centar Zagreb i Institut Ruđer Bošković uz podršku međunarodne udruge ICCPA (engl. International Cervical Cancer Prevention Association) povodom 13. tjedna prevencije raka vrata maternice.

Organizatori su u prvi plan stavili testiranje na HPV s obzirom da će takav test biti ubuduće uključen u Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice i dio je unapređivanja organiziranog probira raka vrata maternice.

Tribinu je vodila Ana Kruhak, a u ime bolesnica je svoju poruku podrške poslala Manda Janjić, naglašavajući važnost odaziva žena na kontrolne preglede. Ljiljana Vukota iz udruge SVE za NJU dotakla se važnosti svih društvenih segmenata koji su pozvani da svojim djelovanjem ruše predrasude i smanjuju neopravdanu stigmu s infekcije HPV-om i oboljelih te se zalažu za medicinski i znanstveno utemeljeno informiranje.

Na početku tribine je promotivno prikazan edukativni animirani film o prevenciji raka vrata maternice koji je pripremila Služba za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a moguće ga je pogledati na poveznici https://youtu.be/eK-9Urm6HmE.

Dr. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice objasnila je da je snažna uzročna povezanost između dugotrajne infekcije genitalnog trakta visokorizičnim tipovima HPV-a i pojave raka vrata maternice dovela do razvoja dijagnostičkih metoda koje su usmjerene na otkrivanje HPV-a, ali i cjepiva protiv HPV-a. Uporaba detekcije HPV-a u kontekstu primarnog probira je predmet brojnih istraživanja. Navedena su istraživanja pokazala da se uvođenje testa na HPV kao primarnog testa probira preporučuje zbog veće osjetljivosti testa za žene starije od 30 godina te da je moguće primjenjivati produljene intervale probira (5 – 10 godina). “Testiranje na HPV se u organiziranom probiru, osim kao primarna metoda probira, koristi i za trijažu žena čiji nalaz probirnog Papa-testa pokazuje abnormalnosti stanica, ali i kao test praćenja da se predvidi izlječenje odnosno neuspjeh liječenja lokalnom ablativnom ili ekscizijskom terapijom kod žena s intraepitelnim lezijama visokog stupnja” objasnila je. Sukladno preporukama smjernica EU-a planira se primjena pilot-projekta na području jedne županije uporabom odobrenih testova na HPV DNA u populaciji žena starijih od 30 godina. Za populaciju žena mlađih od 30 godina primarni bi test probira i dalje bio Papa-test. Primjena na nacionalnoj razini se može razmatrati tek nakon što se pilot-projekt pokaže uspješnim i ekonomski isplativim, istaknula je dr. Nakić.

Dr. Magdalena Grce je dugi niz godina aktivna u prevenciji raka vrata maternice. “Hrvatska slijedi europske i svjetske trendove u prevenciji time što ima organizirani probir i besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake. Nažalost, ne slijedi trendove u pogledu rezultata odaziva ni na kontrolne preglede, a ni na cijepljenje. Pred svima je još jako mnogo posla kako bi mehanizmi prevencije, edukacija, cijepljenje i probir počeli davati bolje rezultate”.

Prema podacima Registra za rak, 2015. godine je 280 žena oboljelo od raka vrata maternice: od toga 32 žene mlađe od 30 godina, a 2016. godine je umrlo 115 žena. Cijepljenjem i kontrolnim pregledima se bolest mogla spriječiti.

Onkologinja prim. Višnja Matković govorila je o kompleksnosti liječenja različitih stadija raka vrata maternice te naglasila da smanjenje pobola ohrabruje i znači da s prevencijom treba nastaviti, jer je rak vrata maternice bolest koju je moguće dugoročno gotovo posve iskorijeniti.

Neki su mediji prenijeli vijest da je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da je odbijanje cijepljenja jedna od glavnih prijetnji globalnom zdravlju. U Deklaraciji o važnosti cijepljenja koju su donijeli Hrvatska liječnička komora i Hrvatski zavod za javno zdravstvo stoji da je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba koje spašava više ljudskih života od bilo koje intervencije u povijesti medicine. U tom je kontekstu iznimno važna edukacija i kvalitetno informiranje roditelja koji donose odluku o cijepljenju djece. Cijepljenje protiv HPV-a, iako besplatno i dostupno za djevojčice i dječake osnovnih, a do kraja lipnja ove godine i srednjih škola, još nije dovoljno poznato roditeljima i u vezi s njime ima dosta predrasuda i nedoumica kao i zagovornika znanstveno neutemeljenih informacija koje plaše roditelje i obeshrabruju ih kod donošenja odluke o cijepljenju.

Roditelji srednjoškolaca, ali i srednjoškolci koji se nisu cijepili, imaju drugu priliku razmotriti svoju odluku i reći „da“ zaštiti cijepljenjem protiv HPV-a. I ne, cijepljenje nije dozvola za spolno neodgovorno ponašanje. Cijepljenje protiv HPV-a je cijepljenje prvenstveno protiv raka vrata maternice, ali i tumora drugih ginekoloških sijela te tumora glave i vrata kod žena i muškaraca.