Posjet stručnjaka ECDC-a Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

2

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu od 12. do 13. rujna 2016. godine održan je radni sastanak (Technical mission – HIV and hepatitis B and C surveillance) sa stručnjacima Europskog centra za nadzor nad zaraznim bolestima (ECDC).

Dvodnevni sastanak je bio posvećen praćenju zaraznih bolesti u zemlji, s fokusom na područje praćenja HIV infekcije i AIDS-a te virusnih hepatitisa B i C.

Na sastanku su sudjelovali stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Tatjana Nemeth Blažić, dr.med., voditeljica Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja sa savjetovalištem i registra za HIV/AIDS i ECDC kontakt osoba za praćenje HIV-a i hepatitisa B i C , dr.sc. Sanja Kurečić Filipović, dr.med., voditeljica Odjela za praćenje zaraznih bolesti i član Savjetodavnog odbora ECDC-a, Jasmina Pavlić, prof. voditeljica odsjeka za koordinaciju projektnih aktivnosti i kontakt osoba ECDC-a za monitoring i evaluaciju aktivnosti prevencije HIV-a, Sanja Glamočanin, san.ing., administrator za rad na HIV registru, Borna Pleše, prof., Služba za medicinsku informatiku i biostatistiku, stručnjak za rad na razvoju novog elektronskog rješenja za HIV registar), Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr.med., voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti i zamjenica ECDC kontakt osobe za praćenje HIV-a i hepatitisa B i C), Klinike za infektivne bolesti „Dr. F. Mihaljević“ (prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med., voditelj referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om, prof. dr.sc. Ariana Vince, dr.med., voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa) te stručnjaci ECDC-a (Anastasia Pharris, Erika Duffell, Program za HIV infekciju, spolno prenosive infekcije i infekcije virusom hepatitisa B i C ) i Public Health England (Peter Kirwan).

Rasprave su uključivale savjete i sugestije za poboljšanje epidemioloških podataka praćenja HIV-a i virusnih hepatitisa u Hrvatskoj, što se nadamo da ćemo uspjeti provesti uskoro, uključujući integraciju i potpunu produkciju u nacionalnom elektronskom javnozdravstvenom informacijskom sustavu (NAJS).

Inače, ECDC je organizacija koja u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) provodi aktivnosti nadzora i  kontrole zaraznih bolesti zemalja članica EU, i europske regije SZO. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je glavna suradna ustanova ECDC-a u zemlji, sudjeluje u sustavima praćenja zaraznih bolesti (uključujući i sustave ranog uzbunjivanja) na međunarodnoj razini i dostavlja podatke o zaraznim bolestima koje su uređene Zakonom u sustave nadzora nad zaraznim bolestima Europske unije u  ECDC/SZO sustav Tessy.

Radni posjeti stručnjaka ECDC-a državama članicama imaju svrhu pružanja tehničke i stručne pomoći i podrške u poslovima nadzora i kontrole zaraznih bolesti. Ovaj posjet ECDC-a doprinijet će radu epidemiološke službe, te drugim dijelovima zdravstvenog sustava koji sudjeluju u prijavljivanju i zbrinjavanju oboljelih od zaraznih bolesti u Hrvatskoj.