Prevencija samoubojstva: Ponudi pomoć i spasi život

 

Svjetski dan prevencije samoubojstva

Suicid ili samoubojstvo je svjesno i namjerno oduzimanje vlastitog života i jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije svake godine u svijetu gotovo 800 000 osoba počini samoubojstvo. Zbog stigme povezane sa samoubojstvom, manjkavosti procesa prijave smrti, te vjerskih ili zakonskih sankcija zbog samoubojstva u nekim zemljama stvarni broj počinjenih samoubojstava je zasigurno i veći. Samoubojstva čine više od polovine nasilnih smrti u svijetu – više nego sve smrti zbog ratova i  ubojstava.

Muškarci 3 puta češće počine samoubojstvo od žena, dok žene 3 do 4 puta češće pokušaju samoubojstvo. Veći rizik od samoubojstva prisutan je u starijim dobnim skupinama, dok su pokušaji češći u mlađoj dobi. U mnogim razvijenim zemljama samoubojstava se nalaze na 2. ili 3. mjestu  vodećih uzroka smrti kod adolescenata i mlađih odraslih osoba te na 13. mjestu  uzroka smrti kod osoba svih dobi.

Na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organisation – WHO) 10. rujna svake godine obilježava se Svjetski dan prevencije samoubojstava. Glavni cilj je podizanje svijesti o važnosti preventivnih akcija i razumijevanju osoba koje su pokušale počiniti samoubojstvo.

Koliko su preventivne aktivnosti i promicanje mentalnog zdravlja važni pokazuju i podaci ESPAD-ova (Euro­pean School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) istraživanja iz 2011., provedenog na nacionalno reprezentativnom uzorku učenika koji u godini istraživanja navršavaju 16 godina (n=3002). U istraživanju je 8,4% učenika izjavilo da je u svom životu barem jednom pokušalo samoubojstvo (od toga 2,1% njih je trebalo medicinsku pomoć). Nadalje, 29,5% učenika je razmišljalo o tome da sami sebe ozlijede ili si naude na drugi način.

Istraživanja su pokazala kako socijalna izolacija povećava rizik samoubojstva, dok, naprotiv, jake veze među ljudima djeluju kao čimbenici zaštite. Pokazati da nam je stalo, slušati bez osuđivanja, jednostavno biti tu za nekoga može biti ključan čimbenik kod pojedinaca koji su vulnerabilni i zapravo predstavljati čin spašavanja života. No ne treba zaboraviti na neophodnost stručne pomoći i/ili liječenja.

Ovogodišnja tema obilježavanja glasi „Prevencija samoubojstva: Ponudi pomoć i spasi život“ (Preventing suicide: Reaching Out and Saving Lives) i naglašava time važnost pružanja potpore i podrške te ulogu koju ono ima u prevenciji samoubojstva.

Dana 10. rujna, pridružite se drugima diljem svijeta koji rade prema zajedničkom cilju sprečavanja samoubojstva. Provjerite kako je netko za koga ste zabirnuti, slušajte ono što kaže, kako to kaže i pokažite mu ljubaznost i podršku. Međunarodna udruženje za prevenciju samoubojstava/International Association for Suicide Prevention – IASP/ poziva sve da 10. rujna na Svjetski dan prevencije samoubojstva zapale svijeću u blizini prozora u 20 sati te time daju podršku prevenciji samoubojstva.

Više na stranici https://www.iasp.info