Kako se prijaviti za pristup zdravstvenim podacima?

 1. Zatražite pristup elektroničkom zahtjevu za podatke
  Prijavite se na naš portal (https://helpdesk.hzjz.hr/servicedesk/customer/portal/35/create/542) i pričekajte da vam odobrimo pristup elektroničkom zahtjevu za podatke. Čekanje na odobrenje je 1-2 radna dana.
 2. Ispunjavanje elektroničkog zahtjeva za podacima
  Nakon što vam je odobren pristup, možete ispuniti zahtjev za podacima (https://helpdesk.hzjz.hr/servicedesk/customer/portal/33).
  Molimo vas da ga ispunite što detaljnije i preciznije. Primjer ispunjenog zahtjeva možete pronaći ovdje (PDF). Primjer tablice kakvu želite dobiti od nas je ovdje (excel).
 3. Dodatno definiranje zahtjeva
  Ako zahtjev nije dovoljno precizan, javit ćemo vam se i postaviti vam neka potpitanja kako bismo definirali točne kriterije za povlačenje podataka.
 4. Procjena izvedivosti
  Kada budemo imali sve potrebne informacije o vašem zahtjevu, procijenit ćemo je li ga moguće izvesti.
 5. Etičko povjerenstvo
  Vaš zahtjev možda će morati dobiti odobrenje Etičkog povjerenstva Zavoda. Ako su vam potrebni agregirani podaci, odobrenje Etičkog povjerenstva najčešće neće biti potrebno.
 6. Potpisivanje Sporazuma
  Nakon jasno definiranih kriterija za povlačenje podataka i dobivenog odobrenja Etičkog povjerenstva (po potrebi), sa Zavodom ćete sklopiti Sporazum u kojem su definirana vaša prava i obaveze vezane uz podatke koje ćemo vam ustupiti.
 7. Dodatne obveze
  Svi istraživači koji su putem prethodno opisanih koraka ostvarili pristup zdravstvenim podacima dodatno se obvezuju da će:

  • prilikom korištenja podataka ispravno navesti nazive Registara, evidencija i baza čiji su podaci zatraženi kroz pristup te citirati Zavod kao izvor zdravstvenih podataka
  • u roku od dva tjedna od objave znanstvenih, stručnih, seminarskih, diplomskih ili drugih radova i publikacija temeljenih na ostvarenom pristupu na zdravstvene podatke, Zavodu dostaviti DOI, URI, URL (poveznicu) ili drugi jedinstveni identifikator sadržaja koji vodi do repozitorija ili druge web lokacije na kojoj je sadržaj objavljen