Odsjek za programe probira raka vrata maternice

Odsjek sudjeluje u provedbi i koordinaciji Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u sklopu nacionalnih programa probira u odrasloj populaciji. Rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena. Rak vrata maternice najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 55 godina kada su mnoge od njih aktivno angažirane na poslu i u obitelji. Rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno sprječiti nastanak raka vrata maternice.

Prepoznavši navedeni javnozdravstveni problem Ministarstvo zdravstva je pokrenulo Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila na sjednici 15. srpnja 2010. godine, a s čijom se provedbom započelo 1. prosinca 2012. godine. Cilj programa je smanjiti  pojavnost novih slučajeva i smrtnost  od  raka vrata maternice u Hrvatskoj kroz primjenu brzog i jednostavnog testa probira (Papa test ili HPV test).

Nakon početne provedbe prvog ciklusa pozivanja žena na probirne preglede, Nacionalni program raka vrata maternice je privremeno zaustavljen radi uvođenja poboljšanja u sklopu tehničkih infrastrukturnih elemenata programa, te je trenutno u tijeku planiranje i priprema prve faze provedbe redefiniranog Nacionalnog preventivnog programa probira raka vrata maternice na području Virovitičko-podravske županije koji uključuje test na HPV kao primarni test probira.

Osnovni zadaci Odsjeka su:

  • koordinacija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice
  • praćenje i evaluacija provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice na nacionalnoj razini
  • suradnja s dionicima uključenim u provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice
  • razvoj Registra programa probira
  • organiziranje, provedba i sudjelovanje u provedbi javnozdravstvenih aktivnosti u cilju povećanja svjesnosti, edukacije i informiranja opće i stručne javnosti o prevenciji raka vrata maternice
  • izrada i distribucija edukativno-informativnog materijala iz područja ranog otkrivanja raka vrata maternice
  • zdravstveno informiranje i komunikacija s javnošću putem različitih medija o pitanjima vezanim uz rak vrata maternice
  • sudjelovanje u koordinaciji i podršci državnim tijelima i organizacijama civilnog društva na područjima zajedničke aktivnosti prevencije raka vrata maternice

 

Edukativno informativni materijali:

 

Plakat: Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Brošura: Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice?

Edukativan video Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice

 

Internetska stranica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice “NEĆU RAK” na kojoj možete pronaći bitne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka maternice i druge informacije poput popisa ginekoloških ambulanti u Hrvatskoj, cijepljenju protiv HPV-a i spolnom zdravlju općenito, kao i e – edukacije koje će o različitim temama ženskoga zdravlja pripremati ginekolozi i drugi stručnjaci.