Odjel za zdravstvenu ispravnost hrane

Opis odjela (Sadržaj stranice do "MORE")

Zdravstveno ispravnom hranom smatra se hrana prihvatljiva za konzumaciju i bez štetnih tvari u količinama koje bi akutno ili kronično mogle ugroziti ljudsko zdravlje. Kriteriji zdravstvene ispravnosti hrane ovise o vrsti hrane i sastojaka, rizicima koje nosi okoliš, uporaba agrotehničkih mjera, skladištenja, tehnologije proizvodnje, čuvanja prije i nakon isporuke kupcu te u domaćinstvu.

Da bi se ispravno procijenila sigurnost proizvoda nužno je obaviti sve analize određenih parametara relevantnih za pojedinu kategoriju hrane, koji nisu isti za svu hranu, nego se mijenjaju ovisno o kriterijima zdravstvene ispravnosti. Upravo zbog toga složenost pristupa ocjeni zdravstvene ispravnosti ne ovisi samo o tehnikama određivanja moguće prisutnosti štetnih tvari u hrane i dugih sastojaka, nego i stručnosti i poznavanju problematike svake hrane posebno.

Odjel za zdravstvenu ispravnost hrane čine specijalizirani stručnjaci različitih profila od liječnika, farmaceuta, prehrambenih tehnologa, biotehnologa i sanitarnih inženjera do molekularnih biologa koji znaju obaviti analize određenih parametara utvrđenih propisima. Osim parametara utvrđenih propisima, specijalizirani stručnjaci Odjela mogu obaviti i druge analize koje stranci mogu pomoći u rješavanju problema vezanog za njen proizvod, pri čemu se služe akreditiranim analitičkim (HRN 17025) i drugim validiranim metodama te tehnikama  GCMS, LCMS (MS), HPLC, AAS, PCR, ELISA, dušik po DUMAS, Kalorimetar, ELFA i spektometrije UV/VIS.

U sklopu ovog odjela stručnjaci i laboratoriji se bave mikrobiološkim analizama, analizama aditiva, alergena, mikotoksina, metala i metaloida, GMO, pesticida, hrane za posebne prehrambene potrebe, dječje hrane, pokazatelja kvalitete hrane i izračunavanja RI vrijednosti (preporučeni unos energije i odabranih hranjivih tvari, osim vitamina i minerala (odrasli)).

Više informacija o radu Odjela možete vidjeti ovdje.

ZAHTJEV ZA ANALIZU

(Predložak koji stranka ispunjava kao zahtjev za obavljanje analiza ili drugih usluga)

Odsjeci odjela (Sadržaj stranice nakon "MORE")

Odsjek za mikrobiologiju namirnica i predmeta opće uporabe

Voditeljica: Diana Brlek Gorski, dr. med. spec. mikrobiolog

Kontakt:  +385 1 48 63 253

Područje rada Odsjeka za mikrobiologiju namirnica i POU:

  • Hrana – patogeni mikroorganizmi, toksini, probiotici
  • POU  – patogeni mikroorganizmi, procjena antimikrobne zaštite kozmetičkih proizvoda („challenge test”)
  • Djelotvornost dezinficijensa i antiseptika
  • Sterilnost med. proizvoda i određivanje presterilizacijskog broja mikroorganizama („bioburdena”)
  • Kontrola mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom
  • Testiranje mikrobioloških podloga
  • Suradnja s institucijama RH: Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za hranu, Hrvatski zavod za norme (sudjelovanje u radu TO pri HZN: TO 217 Kozmetika, TO 539 Kemijski dezinficijensi i antiseptici, TO 555 Medicinski proizvodi, TO 568 Analize hrane), Hrvatska akreditacijska agencija.

U Odsjeku za mikrobiologiju hrane i POU akreditirano je 27 metoda od strane Hrvatske akreditacijske agencije sukladno normi HRN EN ISO/IEC 17025. Na osnovu akreditacije Odsjek je ovlašten za provođenje službenih kontrola za akreditirana područja (Potvrda o akreditaciji 1040).

Ministarstvo poljoprivrede imenovalo je Odsjek Nacionalnim Referentnim Laboratorijem (NRL) za područja mikrobiološkog ispitivanja hrane za Koagulaza pozitivni stafilokoki (uključujući Staphylococcus aureus, stafilokokni enterotoksin) i za bakteriju Listeria monocytogenes.


Odsjek za pesticide

Kontakt osoba: Ivan Ljubičić, mag.ing.techn.aliment.

Kontakt
Tel.: +385 1 48 63 323

U odsjeku za pesticide analiziraju se ostaci pesticida u hrani biljnog podrijetla i vodama tehnikama: GC-MSD, GC-ECD, GCFPD, LCMS i  LC MSMS. Provodi se nacionalni monitoring ostataka pesticida u hrani biljnog podrijetla usklađeno s EU monitoringom od 2007. godine.
GC FID tehnikom određuje se i sastav masnih kiselina u biljnim uljima kao i u dodacima prehrani.
Odsjek je referentni laboratorij za ostatke pesticida u voću, povrću i žitaricama.


Odsjek za genetski modificirane organizme (GMO) i procjenu rizika

Voditeljica: Ivana Ferenčak, dr. med., spec. mikrobiolog

Kontakt
Tel.: +385 1 48 63 206

Odsjek se bavi procjenom rizika i analizama hrane i hrane za životinje na sadržaj  genetski modificiranih organizama (GMO) tehnikom lančane reakcije polimeraze (PCR). Istom se tehnikom identificiraju i drugi sastojci kao što su konjsko, goveđe, svinjsko ili pileće meso. Umnožavanje DNK putem PCR-a se bazira na hibridizaciji specifičnih oligonukleotida (prajmera) i in vitro sintezi kopija željenog fragmenta koji je oivičen i obilježen danim prajmerima. Takvo je umnožavanje praćeno agaroznom gel elektroforezom i predstavlja najednostavniju primjenu PCR-a za identifikaciju vrsta.

Odsjek za GMO i procjenu rizika je referentni laboratorij za GMO.


Odsjek za metale i metaloide

Voditeljica: mr. sc. Anica Benutić, dipl.ing.

Kontakt
Tel.: +385 1 48 63 299

Određuju se makro, mikro i elementi u tragovima u uzorcima hrane, vode, dijetetskih pripravaka, aditiva, aroma, boja i predmeta opće uporabe. Analiti (olovo, kadmij, bakar, cink, željezo, mangan, nikal, krom, kobalt, srebro, aluminij, kositar, živa, arsen, kalcij, natrij, kalij i magnezij) se određuju pomoću atomske apsorpcijske spektrometrije,  plamenom, elektrotermičkom i hidridnom tehnikom.

Odsjek za metale i metaloide je referentni laboratorij.


Odsjek za aditive

Kontakt osoba: Tea Jelenić, mag.chem.

Kontakt
Tel.: +385 1 48 63 235

Prehrambeni aditiv je svaka tvar koja se sama po sebi ne konzumira kao hrana niti je njen prepoznatljiv sastojak, bez obzira na hranjivu vrijednost, čije je dodavanje hrani namjerno zbog tehnoloških razloga u proizvodnji, preradi, pripremi, obradi, pakiranju, prijevozu ili skladištenju i za posljedicu ima ili se može očekivati da će aditiv ili njegov derivat izravno ili neizravno postati sastojak hrane.

Aditivi se svrstavaju u 26 kategorija prema tehnološkoj funkciji u hrani: kiseline, regulatori kiselosti, tvari protiv zgrudnjavana, tvari protiv pjenjenja, antioksidansi, tvari za povećavanje volumena, bojila, emulgatori, emulgatorske soli, učvršćivači, pojačivači arome/okusa, tvari za tretiranje brašna, pjenjenje, želiranje, poliranje i zadržavanje vlage te modificirani škrobovi, konzervansi, potisni plinovi, tvari za rahljenje, sekvestranti, stabilizatori, sladila i zgušnjivači.

Aditivi se određuju kvantitativno tehnikom HPLC, a koriste se i spektometijske metode.


Odsjek za kvalitetu hrane

Voditeljica: Sanja Katalenić Iljkić, mr.

Kontakt 

Tel.: +385 1 48 63 254

Odsjek za kvalitetu hrane određuje kategoriju hrane, pregledava usklađenost deklaracija i oznaka na ambalaži prema Uredbi 1169/2011, savjetuje u vezi ispunjavanja zakonskih obaveza te analizira kvalitetu hrane prema važećim propisima. Jedan od glavnih poslova Odsjeka je izrada i provjera tablice hranjivih vrijednosti analitičkim putem.

Odsjek za kvalitetu hrane sastavljen je od kvalificiranih senzorskih analitičara te nudi senzorske analize i senzoričko ocjenjivanje panel testom. U Odsjeku se također radi analiza i ocjena cjelodnevnog obroka, razrađuju programi za određivanje roka trajanja, određuje energetska vrijednost kalorimetrijski te analiziraju alergena.

Uz obavezne parametre tablice hranjivih vrijednosti: energiju, mast, zasićene masne kiseline, ugljikohidrate, šećere, bjelančevine i sol, Odsjek radi i slijedeće analize: određivanje vrsta šećera, poliola i organskih kiselina na HPLC-u, β glukan, suhu tvar, topljivu suhu tvar, netopljivu suhu tvar, vodu i hlapivo, vlakna (celulozu, hemicelulozu, i lignin), ukupni pepeo, sulfatni pepeo, alkalitet pepela, pepeo topljiv u vodi, pijesak, etilni alkohol, ukupni ekstrakt, peroksidni, saponifikacijski i jodni broj, slobodne masne kiseline, ukupne i hlapljive kiseline, stupanj kiselosti, specifičnu težinu, indeks refrakcije, pH vrijednost, strane primjese, određivanje neto mase i ocijeđene mase, određivanje vode u ulju kod konzerviranih riba te određivanje CO2 manometrom.

Odsjek za kvalitetu hrane surađuje s institucijama kao što su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo poljoprivrede te Hrvatski zavod za norme.


Odsjek za  mikotoksine

Kontakt osoba: Mirna Puškaš, mag.ing.oecoing.

Kontakt
Tel.: +385 1 48 63 282

Laboratorij odsjeka provodi analize mikotoksina, histamina i joda u jodiranoj soli tehnikom tekućinske kromatografije (HPLC) kao i imunoenzimatskom tehnikom (ELISA test). Odsjek je specijaliziran za određivanje aflatoksina, DON-a, zearalenona, okratoksina, fumonizina, patulina, citrinina, T2/HT2 toksina i sterigmatocistina.